Sedat Kara, v.d. izvršni direktor Port of Adria: Gubitak u prvom kvartalu posljedica isplaćenih otpremnina

Dodajte komentar

Bar ima potencijal da postane vodeća luka u regionu. Za to je neophodno poboljšati putnu i željezničku infrastrukturu koja nas povezuje sa zaleđem. Uspjeh luke direktno zavisi od ukupne privredne aktivnosti u regionu koji joj gravitira. Najave dinamičnog rasta u narednom periodu nas raduju. Bićemo spremni da damo svoj doprinos tome, ističe u intervjuu za CdM Sedat Kara, v.d. izvršni direktor Port of Adria AD Bar.CdM: Global Ports Holding preuzeo je upravljanje kompanijom Port of Adria prije nešto više od dvije godine. Kakvi su rezultati poslovanja u ovom periodu?

Kara: U periodu nakon privatizacije, Port of Adria povećala je količine pretovarenog tereta za 41 odsto, ukupne prihode za 15 odsto, a zarade zaposlenih za više od 20 odsto. Ovo su rezultati zaključno sa 2015. godinom, u poređenju sa krajem 2013. godine. U prvom kvartalu ove godine zabilježen je gubitak, međutim, to je posljedica isplaćenih otpremnina koje se u računovodstvu prikazuju kao trošak. Kompanija bilježi kontinuiran rast svih parametara poslovanja.

CdM: Da li barska luka ima kapaciteta da se bori sa konkurencijom u regionu?

Kara: Sa svojom geostrateškom pozicijom i raspoloživom infrastrukturom, Bar može postati vodeća luka u regionu. Za to je potrebno nastaviti sa razvojem putne i željezničke infrastrukture koja nas povezuje sa zaleđem. Mi smo neodvojivi dio ukupnog logističkog lanca i moramo se zajedno boriti za tržište. Tu mislim i na željeznički i na drumski saobraćaj.

karaVizija Global Ports Holdinga je da u Baru pruži visokokvalitetnu uslugu na nivou međunarodnih standarda u sektoru i da doprinese razvoju lokalne privrede kroz stvaranje novih mogućnosti.

CdM: Kakvi su Vaši utisci nakon prvog dolaska kruzera Thomson Celebration?

Kara: Sjajni! Zadovoljni smo načinom na koji je naš tim prihvatio brod, iako smo svjesni da ima još dosta prostora za poboljšanje. Tu prije svega mislim na mjere bezbjednosti za brod i putnike, koje moramo dovesti do perfekcije. Global Ports Holding je vodeći operator kruzing luka u svijetu, znamo kako se to radi u Barseloni, Singapuru, na Malti, u Dubrovniku… Treba vremena da se sve postavi na svoje mjesto, ali sam zadovoljan napretkom. Posebno smo zahvalni za podršku lokalne uprave i Turističke organizacije Bara, ali i institucijama na državnom nivou koje su prepoznale značaj ovog vida turizma i podržavaju nas u nastojanjima da Bar pozicioniramo na mapi kruzing kompanija. Anketa među putnicima kruzera pokazala je da su zadovoljni posjetom i gostoljubivošću Barana. Ovo je samo početak, ima još mnogo toga da se uradi da bi se potencijal koji postoji valorizovao.

CdM: Nedavno su u barskoj luci pretovareni elementi za gradnju prve vjetroelektrane u Crnoj Gori?

Kara: Tako je. U periodu od tri nedjelje, prihvatili smo ukupno pet brodova koji su dopremili elemente za izgradnju vjetroelektrane na lokaciji Krnovo. U pitanju je teret nestandardnih dimenzija proizvođača General Electrica, koji je obuhvatio elise vjetrenjača, tornjeve i generatore. Teret je pretovaren u saradnji sa našim partnerima – kompanijom Zagrebtrans iz Zagreba, dok je AD Port of Adria obezbijedio otvoreni skladišni prostor površine 40.000m2 i operativni prostor na terminalu. Zahvaljujući saradnji sa Zagrebtransom, sve pretovarne i skladišne aktivnosti obavljene su uz poštovanje međunarodnih sigurnosnih i bezbjedonosnih standarda, uz iskusan rad štivadora.

CdM: Izazovi sa kojima se kompanija suočava?

Kara: Kao i svaki drugi strani investitor, nailazimo na poteškoće koje su posljedica činjenice da se tržišna ekonomija i institucije u Crnoj Gori još uvijek nalaze u fazi razvoja. Uvođenje pravila nailazi na otpor zbog postojeće razvijene prakse i navika kako u poslovanju, tako i u (ne)poštovanju zakonskih normi. Global Ports Holding je partner na duge staze. Vjerujemo u crnogorske institucije i da ćemo tim putem doći do pravednih rješenja, u skladu sa važećim propisima.

Global Ports Holding (GPH) osnovan 2004. godine, najveći je operator kruzing luka u svijetu sa prisustvom na Mediteranu i u azijsko-pacifičkom regionu, i značajnim komercijalnim aktivnostima u lukama u Turskoj i u Crnoj Gori. GPH upravlja sa ukupno 10 luka u sedam država, a od nedavno je među akcionarima ove kompanije Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj. U Crnoj Gori su prisutni od januara 2014. godine, nakon kupovine većinskog paketa akcija u tadašnjem AD Kontejnerski terminal i generalni tereti, Bar. U lukama kojima upravlja, GPH godišnje usluži preko 5 miliona putnika kruzera, dostižući tržišno učešće od 19 odsto.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *