Prosječna plata u aprilu 499 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u aprilu je, prema podacima Monstata, iznosila 499 eura i bila je 2,3 odsto veća nego u martu.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u aprilu je, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, porasla 4,4 odsto, dok je u odnosu na prosječnu neto zaradu u prošloj godini bila četiri odsto veća, pokazuju podaci Monstata.

Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu ove godine u odnosu na mart porasle 0,4 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu porasle 1,8 odsto”, navodi se u saopštenju Monstata.

Prosječna bruto zarada u aprilu je iznosila 751 eura.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u aprilu su u odnosu na mart zabilježile rast u sektorima djelatnosti snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 6,4 odsto, poslovanje sa nekretninama 5,9 odsto, zdravstena i socijalna zaštita 4,5 odsto, prerađivačka industrija 4,1 odsto, vađenje ruda i kamena četiri odsto, saobraćaj i skladištenje 2,8 odsto, trgovina na veliko i malo 2,1 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 1,9 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima državna uprava i odbrana 1,8 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 1,4 odsto, umjetnost zabava i rekreacija 1,3 odsto, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti 1,1 odsto, informisanje i komunikacije i finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja jedan odsto, ostale uslužne djelatnosti 0,9 odsto, usluge smjestaja i ishrane 0,5 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima građevinarstva 2,4 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,5 odsto i obrazovanja 0,4 odsto.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 24. januar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *