Promet na berzi pao za 39 odsto

Dodajte komentar

Ukupan promet na tržištu kapitala u prošloj godini smanjen je 39,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je uslovljeno izostankom primarnih emisija državnih i korporativnih obveznica, koje su u 2014. godini realizovane u iznosu od 43, odnosno deset miliona eura.

U prošloj godini na sekundarnom berzanskom tržištu ostvaren je promet u iznosu od 65,4 miliona, što je 19 odsto više u odnosu na 2014 navedeno je u izvještaju Komisije za hartije od vrijednosti za prošlu godinu, koji je u skupštinskoj proceduri.

Na tržištu je u prošloj godini poslovalo po pet otvorenih i zatvorenih investicionih fondova. Iz KHOV-a, na čijem je čelu Zoran Đikanović, naveli su da su na kraju prošle godine svi zatvoreni investicioni fondovi imali vrlo malo likvidnih sredstava, te da učešće novca u ukupnoj imovini fonda ni kod jednog ne prelazi jedan odsto.

U prošloj godini su odobrene tri zatvorene ponude akcija postojećim akcionarima po osnovu prava preče kupovine. Dvije emisije su evidentirane u ukupnom iznosu 1,4 miliona, odnosno 100 odsto uspješnosti, dok je jedna poništena, naveli su iz KHOV.

Evidentirane su dvije emisije akcija po osnovu raspodjele dobiti i pretvaranja rezervi u akcijski kapital od ukupno 11,3 miliona eura i to obje Budvanske rivijere, kao i dvije emisije akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital u ukupnom iznosu od 3,8 miliona. U prošloj godini 187 emitenata je dostavilo 731 finansijski izvještaj, što je 13 odsto manje u odnosu na 2014. godinu. Regulator je donio 13 rješenja o preduzimanju mjera prema četiri ovlašćena učesnika i četiri društva za upravljanje investicionim fondom.
U toku prošle godine Poreskoj upravi je dostavljeno 375 informacija o prekršajima emitenata, navedeno je u izvještaju.

Ocjena KHOV je i da je domaće tržište kapitala duže vrijeme bez adekvatne ponude likvidnih hartija od vrijednosti, čime je umanjena njegova uloga, kao i da je u poslednjih nekoliko godina tražnja pomjerena u korist manje rizičnih hartija od vrijednosti, posebno prema obveznicama čiji je emitent država.

Kako u prethodnom periodu nije bilo emisija državnih obveznica na tržištu kapitala i promet je značajno smanjen. Uredbom o izdavanju državnih zapisa stvaraju se osnove koje onemogućavaju da se primarno i sekundarno trgovanje tim hartijama od vrijednosti sprovodi na tržištu kapitala, navedeno je u izvještaju.

U zemljama regiona, kako je naglašeno, trgovina državnim obveznicama se kreće u rasponu od 20 odsto do 45 odsto ukupnog prometa sa tendencijom rasta. Sve navedeno ukazuje na potrebu zajedničkog djelovanja domaćih institucija i nosilaca politike u cilju uspostavljanja mehanizama tržišno orijentisanog finansiranja kroz razvoj tržišta državnih hartija od vrijednosti, navedeno je u izvještaju.

Interesovanje za državne obveznice

U KHOV-u smatraju da je funkcionalno i likvidno tržište državnih hartija od vrijednosti snažan instrument države u upravljanju troškovima i rizicima, te da se na taj način mogu sniziti troškovi servisiranja duga i doprinijeti većoj otpornosti na ekonomske potrese, kao i stvoriti novi izvori finansiranja.

Najavljeno je da će u ovoj godini nastaviti sa aktivnostima na emisiji državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala i istaknuto da je tražnja za tim hartijama od vrijednosti u dužem periodu veća od ponude.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *