G7: Mobilisaćemo sva sredstva, moramo spriječiti novu krizu

Dodajte komentar

Lideri sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta dogovorili su se da mobilišu sva svoja sredstva kako bi spriječili novu krizu svjetske ekonomije.

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio da obećanje svjetskih lidera da će koristiti monetarna, fiskalna i strukturalna sredstva predstavlja odobrenje njegove strategije za oživljavanje japanskog privrednog rasta, nazvane “Abenomiks”.

Dogovorili smo se da mobilišemo sva naša sredstva i ispalimo tri ‘strijele’ – monetarne, fiskalne i strukturalne reformske mjere. Lansiraćemo Abenomiks u svijet“, rekao je Abe.

Kako bi se izbjegla opasnost upadanja svjetske ekonomije u krizu, Abe je rekao da će Japan uložiti najveći napor da “sarađuje i preuzme vođstvo, mobilišući sva moguća sredstva, i da pokrene motor Abenomiksa”.

U zajedničkoj deklaraciji i nekoliko dodatnih akcionih planova, lideri G7 su istakli da je rast svjetske ekonomije najveći prioritet i da će u tom cilju iskoristiti sva sredstva političke ekonomije.

Teme dvodnevnog samita SAD, Velike Britanije, Francuske, Japana, Italije, Kanade i Njemačke bile su i borba protiv terorizma i nasilnog ekstrmizma, izbjeglička kriza, korupcija, izlazak Velike Britanije iz EU, teritorijalni sporovi u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *