Pitanja kojima Apple „dočekuje“ kandidate za posao

Dodajte komentar

Tehnooški gigant Apple važi za jednu od najpoželjnijih kompanija za zaposlenje, ali koliko je zapravo „teško“ zaposliti se u jednoj takvoj mega kompaniji, mogu da nagovijeste i neka od pitanja koja se postavljaju kandidatima za posao.

Magazin Time je „iskopao“ niz od nekih od najzaguljenijih pitanja koja tamo čekaju kandidate za radna mjesta, a ovo su neka od njih:

– Kako biste objasnili osmogodišnjaku što je to modem ili ruter i koja mu je funkcija? – pitanje za kandidata za radno mjesto savjetnik za mušterije.

– Ko je vaš najbolji prijatelj? – osoba za savjetovanje mušterija u trgovini.

– Ako imate dva jaja i ako želite da utvrdite koji je najviši sprat s kojeg možete baciti jaje, a da se ne razbije, kako biste to provjerili? Koje je najoptimalnije rješenje? – stručnjak za softver.

– Opišite nam neki zanimljiv problem i kako biste ga riješili? – stručnjak za softver.

– Koliko djece se rodi svakog dana? – kandidat za menadžera za globalnu nabavku.

– Imate 100 novčića položenih na stolu. 10 ih je okrenuto glavom prema gore, a 90 pismom prema gore. U poziciji ste da ne možete ni vidjeti ni osjetiti, ni na bilo koji način registrovati koji je novčić u kakvoj poziciji. Morate podijeliti novčiće u dvije grupe, tako da u svakoj bude isti broj novčića s glavom prema gore – stručnjak za softver.

Imate tri gajbe. U prvoj su jabuke, u drugoj narandže, u trećoj pomiješane jabuke i narandže, a na svakoj je pogrešna oznaka, jer je neko pomiješao tri nalepnice. Kako biste mogli odrediti sadržaj svih tri otvaranjem samo jedne i uzimanjem samo jedne voćke iz nje, a da ne pogledate cijeli sadržaj? – stručnjak za softverska pitanja i odgovore.

– Imate problem s mušterijom koja je 20 minuta čekala, a da je niko nije poslužio i sad pravi nered i prijeti da će svoj kompjuter kupiti kod Microsofta preko puta ili preko Best Buya. Riješite problem – prodavac.

– Jeste li pametni? – inženjer za usavršavanje.

– Stavite čašu s vodom na rotacijsku ploču gramofona i počnete je polako ubrzavati. Šta će se dogoditi prvo, proliti voda ili će čaša skliznuti s gramofona? – mašinski inženjer.

– Zašto bismo trebali da vas zaposlimo? – viši softverski inženjer.

– Šta je važnije, riješiti mušterijin problem ili mušteriji ostaviti dobar utisak o Appley? – savjetnik za službu Applea kod kuće.

– Zašto je Apple promenio naziv iz Apple Computers Incorporated u Apple Inc.?

– Činite se prilično pozitivnom osobom. Kakve vas stvari oneraposlože? – specijalist za odnose s mušterijama.

– Pokažite kako biste mušteriju uvjerili da ste voljni da joj pomognete, samo koristeći glas – savjetnik u službi nastava kod kuće.

– Šta vas je danas dovelo ovdje? – inženjer za softver.

– Koji vam je bio najbolji, a koji najgori dan u protekle četiri godine? – rukovodilac inženjerskih projekata.

– Kad u neku Appleovu prodavnicu uđete prvi put, šta prvo primijetite? – prodavac.

– Zašto želite doći u Apple i šta će vam nedostajati na vašem sadašnjem poslu ako vas Apple zaposli? – softverski inženjer.

– Kako biste testirali toster? – inženjer za pitanja i odgovore o softveru.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *