Nafta i Grci podigli optimizam na svjetskim berzama

Globalni optimizam danas je podigao indekse na svjetskim berzama, nakon što je nafta probila psihološki nivo od 50 dolara za barel, a Grčka postigla dogovor sa kreditorima o deblokadi paketa pomoći.

Londonski indeks akcija FTSE 100 je u popodnevnim časovima porastao za 0,02 odsto, na 6.264,35 poena, frankfurtski DAX 30 za 0,6 odsto, na 10.269,87 poena, a pariski KAK 40 za 0,5 odsto, na 4.505,86 poena, prenosi agencija Frans pres.

Berzanski indeksi na Wall Street-u su, takođe, nastavili da rastu treći dan zaredom, pošto je američka nafta WTI probila nivo od 50 dolara za barel prvi put u 2016. godini.

Pet minuta od početka trgovanja, industrijski indeks Dau Džons je porastao za 0,1 odsto, a u istom procentu su porasli i širi S||P i tehnološki indeks Nasdak.

Na valutnim berzama, euro je ojačao na 1,1208 dolara sa jučerašnjih 1,1154 dolara, dok je dolar oslabio na 109,72 jena sa 110,21 jena.

Slabiji dolar je pružio izvjestan podstrek većini sirovina, jer čini da sirovine izražene u dolarima budu jeftinije za kupce koji koriste jače valute, što stimuliše tražnju i podiže cijene nafte.

Skok cijena nafte je uvećao profite, prihode i vrijednost akcija energetskih kompanija, a efekte toga su najprije osjetile azijske berze.

Tržišta su, kako navodi AFP, trenutno fokusirana na dvodnevni samit lidera G7 koji je počeo u Japanu.
Tokijski indeks Nikei je danas porastao za 0,09 odsto, Šangajski kompozitni za 0,3 odsto, a honkonški Hang Seng za 0,1 odsto.

Kamatica

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.