Google i Levi's predstavili traper jaknu povezanu s internetom

Dodajte komentar

Google je prije godinu dana objavio svoju saradnju s Levi’som, ali prvi rezultati njihove ssradnje tek se sada pokazuju. U sklopu ovogodišnje Googleove I/O konferencije dvije kompanije predstavile su prvi odjevni predmet u koji je ugrađena Googleova tehnologija: Levi’sova jakna izrađena specijalno za motoriste kojoj su u rukav utkana jedva primijetna vodljiva vlakna čijim se laganim dodirom aktivira niz naredbi, od regulacije jačine zvuka pri pozivu do aktiviranja upita na Google Mapsu.

Tehnološke komponente su dvojake. Metalna vodljiva vlakna ušivena su u traper i mogu se bez problema prati, a „smart tag“ veličine dugmeta, koji se lako može skinuti, omogućava povezivanje jakne s mobilnim telefonom ili tabletom preko Bluetootha.

Kontrole i konkretne funkcije se mogu prilagoditi aplikacijama, no nema informacija o tome hoće li aplikacija odmah biti dostupna korisnicima koji ne koriste operativni sistem Android.

Sistem između ostaloga nudi predloge o kafićima, restoranima i drugim uslužnim objektima u blizini, informacije o dolasku na odredište, promjene pjesama na popisu… Sve informacije se prenose audio putem, tako da nema ometanja u vožnji gledanjem u ekran.

Do idućeg proljeća Google će objaviti više informacija bateriji i može li se jakna povezivati s drugom nosivim digitalnim predmetima.

Levi's je prvi Googleov partner u industriji odjeće, no platforma će biti otvorena i za ostale dizajnere i programere, baš kao i linija Googleovih pametnih satova Android Wear. Vodljiva vlakna mogu se jednostavno ugraditi na razne vrste tkanine. Moguće je da će idući korak nakon odjeće biti ugradnja u namještaj.

Cijena jakne još nije određena, a jakna će biti dostupna u sklopu Levi'sove proljećne kolekcije za 2017. u online prodavnicama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *