Crna Gora da smanji deficit i javni dug

Dodajte komentar

Zemlje zapadnog Balkana i Turska obavezale su se da će nastaviti ekonomske i socijalne reforme u cilju jačanja makroekonomske stabilnosti i snaženja konkurentnosti i rasta, saopšteno je na ministarskom dijalogu sa Evropskom unijom u Briselu.

U zaključcima, koji su usvojeni na sastanku, postignut je dogovor o preporukama za svih sedam partnerskih zemalja koje su u procesu proširenja, s akcentom na strukturnim reformama.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han kazao je daje glavni cilj strategije proširenja EU jačanje ekonomskog i socijalnog razvoja u svim partnerskim zemljama.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori saopšteno je da se smjernice koje su zajednički usvojene temelje na programima ekonomskih reformi, koje nacionalne administracije pripremaju na godišnjoj osnovi i dostavljaju EU krajem januara.

Ovim programima pokriva se trogodišnji period. Njima su obuhvaćeni makroekonomski i fiskalni okvir, kao i prioritetne strukturne reforme za podsticanje rasta i konkurentnosti, navedeno je u saopštenju.

Te reforme obuhvataju liberalizaciju tržišta energije, prevoza i telekomunikacija, rješavanje visokih stopa nezaposlenosti, povećanje kvaliteta obrazovnog sistema, poboljšanje poslovnog okruženja i privlačenje investicija. Dogovorene preporuke za Crnu Goru uključuju smanjivanje nivoa javnog deficita i duga, pružanje podršku razvoju lokalnih preduzeća kroz razvoj tržišta konsultantskih usluga i jačanje kreditne podrške banaka, naročito kroz rješavanje loših kredita.

Postignut je zajednički dogovor da se nastavi sa punim otvaranjem željezničkog i energetskog tržišta. Zbog visoke stope nezaposlenosti, Crna Gora je prihvatila da usvoji mjere kojima će podstaći ljude da uđu na tržište rada i razviju vještine koje odgovaraju potrebama lokalnih preduzeća, navedeno je u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *