Monstat: Spoljnotrgovinska razmjena porasla 7,5 odsto

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u prva četiri mjeseca je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 649 miliona eura, što je 7,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 87,6 miliona eura, što je 4,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan uvoz bio je 9,7 odsto viši i iznosio je 561,4 miliona eura, prenosi Mina-business.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,6 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je bila 18 odsto“, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 30,1 milion eura, koju čine obojeni metali u iznosu od 21 milion eura i gvožđe i čelik u iznosu 6,5 miliona eura.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 128,3 miliona eura, koju čine drumska vozila u iznosu od 36,3 miliona eura i električne mašine, aparati i uređaji u iznosu od 27,7 miliona eura.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u izvozu pojedinačno su bili Srbija sa 22,6 miliona eura, Mađarska sa 13,6 miliona eura i Italija sa 6,1 milion eura.

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Srbija sa 124,1 milion eura, Kina sa 65,8 miliona eura i Njemačka sa 45,4 miliona eura.

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine CEFTA i Evropskom unijom EU.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *