Monsanto odbio Bayerovih 62 milijarde dolara

Dodajte komentar

Monsanto je odbio 62 milijarde dolara vrijednu ponudu za preuzimanje od strane Bayera, prenosi agencija Reuters. Ipak, iz Monsanta su izvijestili kako su otvoreni za daljnje razgovore.

Dok Monsanto dijeli istu poslovnu logiku sa Bayerom po pitanju svojih ciljeva i vjeruje u odobrenje ove akvizicije od strane važnih regulatornih tijela, takođe smatra da kao samostalni subjekt podjednako ima određenu jačinu. Na osnovu toga, Monsanto smatra da njegovi vlasnici zaslužuju bolju ponudu od one koju je uputio Bayer.

Bayer je prije nekoliko dana dostavio ponudu za gotovinsku kupovinu Monsanta po cijeni od 122 dolara po dionici, što je ukupno 62 milijarde dolara (55 milijardi eura). Bayerova ponuda bila je za čak 37 posto viša od cijene dionica Monsanta početkom maja, kada su se pojavile prve informacije o mogućem preuzimanju.

Monsanto je prošle godine bio zainteresiran za preuzimanje švicarske agrohemijske kompanije Syngenta. Švicarci su odbili ponudu Monsanta koja je iznosila 45 milijardi dolara, jer su smatrali da se radi o iznosu koji potcjenjuje vrijednost kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *