ECB-u će nedostajati kvalitetnih obveznica za otkup

Dodajte komentar

Europska centralna banka (ECB), najveći kupac evropskih državnih obveznica, moraće proširiti svoje ulagačke vidike, piše Bloomberg. ECB je u aprilu proširio program otkupa obveznica za trećinu, na 80 milijardi eura mjesečno, no čini se da će morati olabaviti kriterijume za obveznice koje se smiju kupovati u okviru programa.

Kreatori monetarne politike u prošlom mjesecu snažnije su povećali otkup irskog i portugalskog duga u poređenju s njemačkim, što ukazuje da potražnja prijeti da će premašiti raspoložive kapacitete nekih zemalja.

Banke kažu da će se u program morati uključiti rizičnije obveznice nego što je zamišljeno kada se program kvantitativnog popuštanja uvodio.

Sve je otvoreno“, kaže Richard McGuire, rukovodioc kreditnog odjeljenja Rabobank Internationala, „uvijek kad naiđu na otpor, prilagođavaju pravila, podešavaju ograničenja ili se usmjeravaju na nove klase imovine“.

Kriterijumi za otkup se trenutno temelje na veličini ekonomije neke zemlje, no postoje izuzeci utemeljeni na strukturi duga. Rabobank procjenjuj da bi obveznice vrijedne 1,13 biliona eura koje sada ne zadovoljavaju kriterijume promjenom pravila mogle postati prihvatljive za otkup.

ECB je počeo sa otkupom državne obveznice u martu prošle godine i na to je potrošio više od 800 milijardi dolara. Portparol centralne banke Evrope banke izjavio je u utorak da je banka je uvjerena kako će se program nastaviti bez problema i da ne vidi nedostatak prihvatljive imovine prema sadašnjim pravilima. Predsjednik ECB-a Mario Draghi prije mjesec dana rekao je da nikakve promjene nisu planirane.

Labaviji kriterijumi za otkup državnih obveznica smanjili bi pritisak na Njemačku koja je najviše pogođena nedostatkom prihvatljivih obveznica za otkup. Njemačka, naime, ima niži vanjski dug u poređenju s, na primjer, Italijom, a kao njajvećeevropska ekonomija mora otkupiti veliki iznos obveznica.

Nedostatak prihvatljivih obveznica snažno pogađa Njemačku“, rekao je Daniel Lenz, glavni tržišni strateg franfurtskog DZ Banka, “Raspoložive količine u odnosu na druge zemlje su niske, a nova izdanja obveznica su takođe niska”.

Njemačke obveznice najuspješnije su među deset velikih tržišta koja su prihvatljiva u okviru ECB-ovog programa, s prinosom od 1,2 posto u 14 mjeseci otkako je pokrenut program kvantitativnog popuštanja. No, sadašnjim tempom otkupa obveznice, Njemačka će iscrpiti zalihe državnih obveznica u septembru 2016., odnosno u februaru 2017. ako se uračuna dug svih njemačkih pokrajina.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *