Top 10 zanimljivih činjenica o berzi

Dodajte komentar

1. Berza potiče iz antičkog doba. Iako se finasijska tržišta smatraju modernom tvorevinom, postoje dokazi da se nekom vrstom akcija trgovalo još u Rimskom carstvu. U to vrijeme je Ciceron govorio da akcije imaju veoma visoku cijenu ukazujući na instrumente kojima se trgovalo a čija je vrijednost direktno bila vezana za uspjeh određene organizacije (nešto nalik današnjim firmama). 

2. Američka berza se na početku zvala “The Curb” što bukvalno znači da su prvi trgovci na berzi počeli na ulicama Njujorka sa svojim trgovanjem i to sjedeći pored trotoara.

3. Prije nekolko dana je proslavljena 224. godišnjica Njujorške berze. Većina ljudi zna da ova berza postoji jako dugo ali vjerovatno malo njih zna da Njujorška berza postoji duže od dva vijeka. Ovo je ujedno i najveća berza na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji kompanija listiranih na istoj.

4. Jako je teško listirati se na Njujorškoj berzi. Naime, da bi se neka kompanija listirala na najvećoj berzi na svijetu mora imati više od 100 miliona dolara u vrijednosti emitovanih akcija kao i minimalnu ostvarenu dobit od 10 miliona dolara u posljednje tri godine. Na svim ostalim berzama je daleko lakše listirati neku kompaniju.

5. Šangajska berza je druga po veličini berza u svijetu prema obimu trgovanja odnosno volumenu. Naime, na ovoj berzi mjesečni volumen iznosi 1,278 milijardi USD dok na Njujorškoj berzi volumen iznosi oko 1,520 milijardi USD.

6. “Cjenovni baloni” na berzi su prirodna pojava koja se dešava periodično. Svi se sjećamo kriza na svjetskim berzama počevši od najsvježije iz 2008. godine, preko tehnološke iz 2000. do onih iz 1987. i 1929. Međutim pored pomenutih kriza koje datiraju iz “modernijeg doba” ima i onih koje su nastale u 17. i 18 vijeku, a možda najpoznatija od svih je “tulip mania“. Bez obzira na to kada su nastale ove krize, svima je zajednički takozvani “cjenovni balon” koji je nastao kao direktna posljedica preduge neracionalnosti među investitorima koja je prije ili kasnije morala da vrati tržište u ravnotežu.

7. Berzanski indeksi predstvljaju korpe akcija uz pomoć kojih se lakše prati cjenovno kretanje čitave grupe. Najpoznatiji svjetski indeks je S&P 500 koji obuhvata korpu 500 najvećih kompanija u Americi. Počev od 1928. godine do danas, ovaj indeks je investitorima donosio prosječan godišnji prinos od čak 11,4 odsto. To znači da ste 1928. godine uložili samo 100 USD u pomenuti indeks vaša zarada bi danas narasla na enormnih 360.000 USD!

8. Najstarija berza berza na svijetu u modernom dobu nastala je u Belgiji 1460. godine.

9. Najveća cijena koja je plaćena za mjesto u boksu na Njujorškoj berzi je 2,650,000 USD dok je najniža bila 4,000 USD 1876. godine.

10. Prvi tikeri ili oznake za akcije, a koji su neizostavni dio trgovanja danas, korišćeni su još 1867. godine. 

Sinteza Invest Group

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *