Sarajevo Summit 100: Sastanak poslovnih lidera jugoistočne Evrope

Dodajte komentar

Sarajevo se užurbano priprema za dva veoma  značajna paralelna skupa kojim će biti domaćin 28. i 29 maja.
Summit 100‘ koji okuplja najuspješnije preduzetnike jugoistočne Evrope 2011. godine zajednički su pokrenuli Hrvatsko uduženje poslodavaca te srodna udruženja iz Srbije i Slovenije sa ciljem da se na jednom mjestu predstave primjeri dobre preduzetničke prakse i osnaži saradnja koja bi otvorila prostor novim razvojnim projektima i investicijama u regiji.

Taj skup ove će godine biti organiziran 28. i 29. maja pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i geslom ‘Dogovor za novo doba Bosne i Hercegovine’. Njegovo održavanje planirano je uporedo sa regionalnim summitom šefova država koji se svake godine održava u okviru saradnje kroz proces Brdo-Brijuni.

‘Summit 100’, kako su za Indikator rekli miz ASA holdinga, jednog od suorganizatora, okupiće najznačajnije poslovne lidere iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije i BiH.

Kao posebne goste poslovnog summita organizatori su najavili bračni par iz Slovenije Samu i Izu Login za koje su naveli kako su kreatori globalne najrasprostranjenije aplikacije – Talking Tom i osnivači i vlasnici OUTFIT 7, vodeće regionalne kompanije čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu dolara.

U isto vrijeme Sarajevo će biti domaćin i regionalnog summit šefova država u okviru multilateralne saradnje kroz proces Brdo – Brijuni.

Dolazak su službeno potvrdili predsjednik Albanije Bujar Nishani, Makedonije Đorđe Ivanov, Crne Gore Filip Vujanović, Italije Sergio Mattarella, Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te Slovenije Borut Pahor, a očekuje se i dolazak predsjednika Srbije i Kosova -Tomislava Nikolića i Hashima Thaçija.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *