Upoznajte Pavela Durova – ruskog Marka Zuckerberga

Dodajte komentar

Vjerovatno ste čuli već: Student osniva društvenu mrežu, polako se bogati i pojavom počinje da ljuti neke moćne ljude… Samo što je ova verzija priče nastala u Rusiji.

Pavel Durov osnovao je 2006. u svom rodnom Sankt Peterburgu VKontakte (sada poznat kao VK), najveću društvenu mrežu u Rusiji, sa više od 350 miliona registrovanih korisnika.

Za razliku od Fejsbuka nalog se otvara lozinkom koju korisnik dobije putem SMS i ne koristi se email. Od početka su ga poredili sa osnivačem Fejsbuka Markom Zakerbergom.

Durov je tvrdio da suga izbacili iz kompanije prije dvije godine zbog sukoba vlašću zbog obezbjeđivanja foruma za opozicione aktiviste radi organizovanja protesta protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Tada je već počeo da radi na svom drugom projektu a riječ je o Telegramu, aplikaciji za poruke, koja podržava enkripciju i omogućava da se poruke samounište, upotrebom tajmera. Napustio je zemlju i kako je tvrdio, nema namjeru da se vraća.

Durov je mnoge Ruse razbjesnio izjavom da je Staljinu pobjeda u Drugom svjetkom ratu omogućila da nastavi represiju nad sovjetskim narodom.

U žiži javnosti bio je i 2012. godine kada je “pronašao” specifičan način da se zabavi – sa prozora kompanije na Nevskom prospektu u Sankt Peterburgu bacao je aviončiće napravljene od novčanica od 5.000 rubalja (oko 160 dolara), podijelivši tako oko 2.000 dolara.

Sada izgnanik iz Rusije, 31 godišnji Durov, čija se imovina procjenjuje na 300 miliona dolara, smatra sebe “građaninom svijeta”.

Capture

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *