Privreda godišnje u minusu 130 miliona

Crnogorska privreda godišnje proizvodi 130 miliona eura gubitaka, pokazuju podaci Centralne banke. Prema dostupnim podacima CBCG, objavljenim u godišnjem izvještaju o radu za 2015. godinu privreda je u 2014. godini poslovala sa 127,6 miliona minusa, dok je u 2013. godini minus iznosio 137,45 miliona, što je za te dvije godine ukupno 265 miliona. CBCG nije objavila podatke za prošlu godinu.

Izvještaj o radu CBCG početkom sedmice je razmatrao i usvojio skupštinski Odbor za ekonomiju. Najveći minus u te dvije godine imale su firme koje posluju sa nekretninama od 206 miliona eura. Od toga je minus u 2014. godini bio 159 miliona eura.

Firme koje se bave uslugama smještaja i ishrane zabilježile su minus od 107 miliona, u finansijskim i djelatnostima osiguranja minus je iznosio 63 miliona.

U prerađivačkoj industriji, kojoj pripada Kombinat aluminijuma, minus za dvije godine je iznosio 40 miliona ili u prosjeku 20 miliona eura. U KAP je 2013. godine uveden stečaj, a do polovine naredne godine njime je upravljao državni Montenegro bonus. Kasnije ga je pruzeo i dosad njime upravlja Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović.
Građevinari su u te dvije godine imali minus od 29 miliona, s tim što su 2013. imali minus od 46,2 miliona, a godinu kasnije 17,88 miliona dobiti.

Prema podacima CBCG, najbolje su poslovale firme iz sektora informisanja i komunikacije. One su u pomenutom periodu imale 84 miliona dobiti. Firme koje se bave trgovinom na veliko i malo imale su 74 miliona dobiti, firme koje snabdjevaju električnom energijom, gasom i parom 70 miliona, dok je u sektoru vađenja rude i kamena zabilježen plus od 15 miliona. Pozitivne su bile i firme koje se bave poljoprivredom, šumarstvom i ribarstvom sa sedam miliona.

Dan

 

Check Also

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost II pod pokroviteljstvom Agencije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *