Privreda godišnje u minusu 130 miliona

Dodajte komentar

Crnogorska privreda godišnje proizvodi 130 miliona eura gubitaka, pokazuju podaci Centralne banke. Prema dostupnim podacima CBCG, objavljenim u godišnjem izvještaju o radu za 2015. godinu privreda je u 2014. godini poslovala sa 127,6 miliona minusa, dok je u 2013. godini minus iznosio 137,45 miliona, što je za te dvije godine ukupno 265 miliona. CBCG nije objavila podatke za prošlu godinu.

Izvještaj o radu CBCG početkom sedmice je razmatrao i usvojio skupštinski Odbor za ekonomiju. Najveći minus u te dvije godine imale su firme koje posluju sa nekretninama od 206 miliona eura. Od toga je minus u 2014. godini bio 159 miliona eura.

Firme koje se bave uslugama smještaja i ishrane zabilježile su minus od 107 miliona, u finansijskim i djelatnostima osiguranja minus je iznosio 63 miliona.

U prerađivačkoj industriji, kojoj pripada Kombinat aluminijuma, minus za dvije godine je iznosio 40 miliona ili u prosjeku 20 miliona eura. U KAP je 2013. godine uveden stečaj, a do polovine naredne godine njime je upravljao državni Montenegro bonus. Kasnije ga je pruzeo i dosad njime upravlja Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović.
Građevinari su u te dvije godine imali minus od 29 miliona, s tim što su 2013. imali minus od 46,2 miliona, a godinu kasnije 17,88 miliona dobiti.

Prema podacima CBCG, najbolje su poslovale firme iz sektora informisanja i komunikacije. One su u pomenutom periodu imale 84 miliona dobiti. Firme koje se bave trgovinom na veliko i malo imale su 74 miliona dobiti, firme koje snabdjevaju električnom energijom, gasom i parom 70 miliona, dok je u sektoru vađenja rude i kamena zabilježen plus od 15 miliona. Pozitivne su bile i firme koje se bave poljoprivredom, šumarstvom i ribarstvom sa sedam miliona.

Dan

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *