Zbog niske cijene goriva Amerikanci masovno kreću na ljetovanje

Dodajte komentar

Cijene goriva u Sjedinjenim Američkim Državama ljetos će biti najniže u posljednjih 13 godina, što ostavlja američkim porodicama više dodatnog novca za putovanja. Tako turistička industrija očekuje u julu i avgustu svoj nov vrhunac.

Veoma smo uzbudjeni. Prošlo ljeto je bilo rekordno za nas, bićemo mnogo snažniji ove godine”, rekao je Stiv Džojs, direktor sajta za rezervacije hotelskog smještaja “Čois hotel”.

Hotelski lanci u SAD nadaju se rekordnom broju rezervacija jer je zbog niskih cijena goriva u zimskom periodu Amerikancima je ostalo više novca koji će, kako izgleda, trošiti i na ljetovanje.

Rast na tržištu rada povoljno utiče na turizam. Više od 2,4 miliona radnih mjesta otvoreno je od maja prošle godine do kraja aprila ove godine.

Preliminarni podaci pokazuju da rezervacije hotela za kraj maja, početak turističke sezone u SAD, već pokazuju da će ljetos putovati rekordan broj domaćih turista.

Agencije za iznajmljivanje automobila imaju 44 odsto više rezervacija nego u isto vrijeme prošle godine.

Američko udruženje vozača AAA koje ima i najveću domaću turističku agenciju, predvidja da će 38 miliona stanovnika SAD ljetos putovati što je najveći broj od 2005. godine. Kako navode, ovog ljeta na odmor kreće 700.000 gradjana više nego prošle godine, što je povećanje za 1,9 odsto.

Oko 89 odsto putnika odlučilo se za putovanje automobilom što je najviše od 2000. godine.

Velika američka turneja, veliko turističko putovanje automobilom širom SAD, se zvanično vratilo zahvaljujući niskoj cijeni benzina”, rekao je direktor AAA Maršal Duni.

Očekuje se da će prosječna cijena galona benzina u julu iznositi 2,24 dolara (0,52 eura litar), dok će u avgustu benzin koštati 2,22 dolata po litru. Prilagodjeno inflaciji, to će biti najniže cijene benzina u SAD od 2003. godine.

Turistički radnici predvidjaju da će 231 milion putnika ljetovati u junu, julu i avgustu.

Avio-kompanije dodale su nove letove i koristiće veće avione u ljetnjim mjesecima kako bi uslužile rekordan broj putnika od 2008. godine.

Uprave aerodroma poručuju putnicima: “Dodjite na vrijeme!”. Veliki redovi ispred šaltera za čekiranje obilježili su proljećnu turističku sezonu, a očekuju se još duži narednih mjeseci, kada je u SAD planirano oko 2,5 miliona putnika dnevno.

Na medjunarodnom aerodromu u San Francisku radnici dijele letke u kojima pozivaju putnike da unaprijed rezervišu parking mjesta, jer se očekuje da svi kapaciteti za parking budu popunjeni tokom ljetnje sezone.

Američki zabavni i nacionalni parkovi očekuju 376 miliona posjeta do kraja godine, što je tri odsto više gostiju nego 2015. godine.

BIF

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *