Tri banke iz Crne Gore poslovale sa pet panamskih kompanija

Dodajte komentar

Tri banke koje posluju u Crnoj Gori su prijavile da su identifikovale pet firmi koje su osnovane posredstvom advokatske kompanije Mosak Fonseka, ali nijesu osnovane i ne posluju u Panami, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke odgovarajući na pitanje da li su od banaka dobili informacije o transakcijama sa kompanijama koje su registrovane posredstvom advokatske firme Mosak Fonseka iz Paname.

Bez imena

Iz CBCG nijesu naveli ni imena firmi niti banaka koje su dostavile informacije o njima. Afera „Panamski dokumenti” početkom aprila žestoko je uzdrmala svjetsku javnost zbog pranja novca. Iz Centralne banke su pojasnili da su tih pet kompanija koje su prijavile poslovne banke iz Crne Gore osnovane i posluju na drugim destinacijama, a ne u Panami, ali nijesu naveli na kojim.

Sa tim firmama banke iz Crne Gore nemaju kreditne i deponentske odnose, već isključivo platno prometne transakcije“, kazali su Pobjedi iz CBCG.

Rok da banke dostave informacije Centralnoj banci istekao je 30. aprila.

CBCG je, odmah nakon izbijanja afere „Panamski papiri”, svim bankama uputila zahtjev da dostave podatke o eventualnim poslovnim odnosima sa svim kompanijama u čijoj je registraciji učestvovala advokatska firma Mosak-Fonseka. Sve banke su dostavile Centralnoj banci tražene informacije“, kazali su Pobjedi iz ove institucije.

Podsjetimo da je Međunarodni konzorcijum novinara istražitelja početkom aprila objavio dio panamskih dokumenata u kojima se nalazi 200.000 imena osoba i firmi, među kojima su i desetine sa Balkana.

Sa Crnom Gorom je, kako se navodi u izvještaju, povezano 13 of-šor kompanija, od kojih su aktivne samo dvije i to Wiched Soft, koja od 2009. posluje u Panami i Sannydale Services, koja je 2014. registrovana na Djevičanskim ostrvima. Samo jednu od tih 13 firmi i to Wiched Doft osnovala je Jane Mrkailo, a ostalih 12 bivši vladin savjetnik u privatizacijama, britanski advokat Mark Harison. Sa poslovanjem tih firmi povezano je 16 crnogorskih državljana i tri stranca. Radi se o Vladanu Kovačeviću, Draganu Vujačiću, Srđanu Stankoviću, Darku Peroviću, Nikoli S. Ćetkoviću, Ivanki Kilibardi, Milanu Komljenoviću, Damjanu Glušici, Milošu Prorokoviću, Božidarki Komljenović, Milevi Radulović, Zvonku Vasoviću, Filipu Vujoševiću, Branku Vujoševiću, Slobodanu Peroviću i Acu Mrdaku. Osim njih, sa ovim of-šor kompanijama povezani su Ronald Peter Mortendorfer, Rodžer Karla i Liu Dan. Of-šor poslovanje, osnivanje of-šor firmi i formalno zapošljavanje u njima nije nezakonito samo po sebi.

S druge strane, sve su glasniji zahtjevi da se poreski rajevi zabrane, odnosno da barem države ne posluju s njima. Nedavno je, u intervjuu za Pobjedu, viceguverner Nikola Fabris predložio da se zabrani poslovanje of-šor kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *