Sastanak ministara finansija i guvernera centralnih banaka sedam najrazvijenijih zemalja u Japanu

Dodajte komentar

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka sedam najrazvijenijih zemalja (G7) sastaju se danas i sjutra u Japanu. Na dnevnom redu sastanka biće predlozi za ubrzavanje posrnulog rasta svjetske ekonomije i osjetljivo pitanje skokova na tržištu stranih valuta.

Pored zvaničnika zemlje domaćina Japana, na sastanku učestvuju ministri finansija i guverneri centralnih banaka SAD, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Italije i Kanade, kao i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard (Christine Lagarde) i guverner Evropske centralne banke Mario Dragi (Draghi).

Skup zvanično počinje danas, a na sastanku iza zatvorenih vrata ministrima i guvernerima sinoć su predstavljene analize renomiranih ekonomista.

Na sastanku u banji Akiu u japanskoj oblasti Sendai, na sjeveroistoku arhipelaga, biće riječi o fiskalnom podsticaju kao načinu za stimulaciju rasta u trenutku kada jačanje jena negativno utiče na konkurentnost japanske privrede.

Zvaničnici G7 iskoristiće ovonedjeljni sastanak da bi izradili strategiju očuvanja globalne ekonomije od recesije.

Pitanje utaje poreza, koje se našlo u žiži posle objavljivanja Panamskih dokumenata, takođe će se naći na dnevnom redu sastanka, kao i borba protiv finansiranja terorizma.

Očekuje se i da će jedna od tema na skupu biti i referendum o budućnosti Velike Britanije u Evropskoj uniji, predviđen za 23. jun.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *