Poslovanje Triglav grupe u prvom kvartalu 2016. u skladu s planovima

Dodajte komentar

Zahtjevne prilike na tržištima osiguranja i prvenstveno istorijski nizak nivo kamatnih stopa na finansijskim tržištima uticali su, baš kao što su to i očekivali u Triglav grupi, na poslovanje vodeće osiguravajuće i finansijske grupe u Sloveniji i u regionu Adria u prvom tromjesečju 2016. godine. Triglav grupa je na slovenačkom tržištu fakturisala 84,2 % konsolidovane bruto premije, što je za pola postotnog boda više nego u istom periodu lani, saopštili su iz ove osiguravajuće kuće. 

Na tržištima izvan Slovenije, kako su kazali, sva su kćerinska osiguravajuća društva, osim u Banja Luci, ostvarila rast premija. U skladu sa strateškim usmjerenjima i planom za ovu godinu Triglav grupa ostaje prioritetno usmjerena na očuvanje visoke finansijske stabilnosti, profitabilnosti i bezbjednosti poslovanja. Lovćen osiguranje, dio Triglav grupe, je sa tržišnim učešćem od 38,8 % pojačao vodeću poziciju na crnogorskom tržištu osiguranja i postigao rast premije.

Što se tiče poslovanja u osnovnoj osiguravajućoj djelatnosti Triglav grupa je postigla dobre rezultate. To jasno pokazuje i kombinovani koeficijent kao pokazatelj profitabilnosti poslovanja na sektoru osiguranja imovine. I Triglav grupa i Zavarovalnica Triglav poboljšale su ovaj koeficijent. On je na kraju kvartala ove godine iznosio 91,4 %, a koeficijent matičnog društva 82,3 %.

Rast premije na tržištima izvan Slovenije

Triglav grupa je fakturisala 259 miliona eura konsolidovane bruto premije osiguranja i saosiguranja (1% manje nego u istom periodu lani, pri čemu lanjski podaci sadrže i podatke češkog osiguranja). U Sloveniji je premija matičnog društva u odnosu na uporedivi period lani niža za 1 % (172,5 miliona eura), dok je premija Triglav, Zdravstvene zavarovalnice viša za 2 %, a premija Skupne pokojninske družbe viša za 9 %. U drugih pet država regiona Adria u kojima posluje Grupa, sva zavisna osiguravajuća društva (osim u Banja Luci) povećala su premiju u poređenju s istim periodom lani. Najviši rast i to od 17 % ostvaren je na srpskom tržištu, u Hrvatskoj je povećanje iznosilo 13 %, dok je na makedonskom tržištu ostalo približno na nivou prošle godine. U Crnoj Gori rast premije je iznosio 6 %, a na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko osiguranje postiglo je rast od 7 %, a osiguranje u Banja Luci pad premije za 4 %.

Povoljni štetni događaji

U poređenju s kvartalom lani Grupa je ove godine imala za 1 % manje bruto iznosa šteta (147, 3 miliona eura), a matično društvo za 2 % manje (95,7 miliona eura). U prvom kvartalu 2016. većih štetnih događaja nije bilo.

Očekivano niski financijski prinosi od investicija

Na poslovne rezultate Grupe značajno su uticali prinosi od finansijskih investicija, koji su bili za 74 % niži nego godinu prije toga (kod matičnog društva niži za 50 %). To je prvenstveno zbog nižih neto kamatnih prihoda, nižih neto učinaka zbog revalorizacije i niže neto dobiti iz prodaje finansijskih sredstava. Dosljednim sprovođenjem mjera poslovne politike Triglav grupa je prvi kvartal završila uz neto dobit u visini od 23 miliona eura i bruto poslovnim rezultatom u visini od 28 miliona eura. Niži poslovni rezultat Grupe u istom periodu 2015. godine prvenstveno je posljedica nižih prinosa od investicija, što je u skladu s očekivanjima društva.   

Rezultati kao odraz prilika na tržištu

Triglav grupa i dalje zadržava visoku finansijsku stabilnost, što pokazuje za 4 % viša ukupna vrijednost kapitala (vrijednost 735 miliona eura) i za 1 % više bruto tehničke rezerve (vrijednost 2.632 miliona eura).

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je izjavio je da je u prva tri mjeseca 2016. godine Triglav grupa uprkos zahtjevnim prilikama i velikoj konkurenciji koja vlada na našim tržištima osiguranja, u osnovnoj djelatnosti osiguranja dobro poslovala, što pokazuje i naš poboljšani kombinovani koeficijent.

Što se tiče finansijskih ulaganja mi baš kao i čitav sektor osiguranja djelujemo u prilikama kad su istorijski niske kamatne stope, koje snižavaju finansijske prinose od investicija. Takve smo prilike očekivali i na osnovu poslovanja u prvom kvartalu ove godine ocjenjujemo da će godišnja bruto dobit Grupe biti ostvarena u planiranom rasponu – kazao je Slapar.

 Triglav Grupa na crnogorskom tržištu

Lovćen Grupa, koja uključuje Lovćen osiguranje i Lovćen životna osiguranja, je u prva tri mjeseca 2016. godine u ukupnoj strukturi ostvarene bruto premije i dalje zadržala vodeću poziciju na crnogorskom tržištu osiguranja sa tržišnim učešćem od 38,8 %, a koja je u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom uvećana za 2,9 procentna poena. U segmentu neživotnih osiguranja tržišno učešće je poraslo za 3,6 procentna poena u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi 44,1 %. Bruto premija Lovćen Grupe je realizovana u iznosu od 6,5 miliona eura. U Lovćen životnim osiguranjima u prvom kvartalu ove godine postignut je 8-procentni rast premije osiguranja, dok je u Lovćen osiguranju rast iznosila 6 procenata, a posebno se u pogledu rasta premije ističe područje  zdravstvenih osiguranja.

U prvom tromjesečju ove godine društvo Lovćen osiguranje poslovalo je u skladu sa usvojenim godišnjim planom i srednjoročnom strategijom poslovanja. Uzimajući u obzir ključne postulate našeg poslovanja: troškovnu efikasnost i profitabilno preuzimanje rizika i uprkos teškim tržišnim okolnostima uspjeli smo da povećamo tržišni udio i da postavimo dobre temelje za uspješan nastavak poslovanja do kraja poslovne godine izjavio je Matjaž Božič, novi izvršni direktor Lovćen osiguranja AD.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *