Kompanija najmlađe milijarderke priznala prevaru

1 komentar

Kompanija najmlađe milijarderke u svijetu – Teranos praktično je priznala da su proijcenjeni na devet milijardi dolara zbog tehnologije koju nemaju.

Američki medicinski startap Teranos, koji je trebalo da unese revoluciju u industriju krvnih analiza, objavio je da poništava sve nalaze napravljene na njihovom uređaju Edison u 2014. i 2015. godini.

Kako piše Volstrit žurnal, Teranos je obavijestio federalne organe zadužene za istragu njihovog poslovanja da su ljekarima i klinikama poslali na desetine hiljada korigovanih nalaza i obrisali podatke koje je Edison prikupio za dvije godine rada.

Drugim riječima, praktično su priznali da je tehnologija za čiji je razvoj kompanija dobila 700 miliona dolara ispala potpuna prevara.

Zbog greške završio u Hitnoj pomoći

Teranos je ljekarima počeo da šalje ispravljene nalaze prije nekoliko nedjelja. Jedan od lekara iz Feniksa je za VSJ rekao da je od Teranosa primio više od dvadeset ispravki. Među njima je bio i nalaz pacijenta kojeg je zbog pogrešnih rezultata krvne slike ljekar poslao u Hitnu pomoć. Prema ispravljenim nalazima, sve testirane vrijednosti tog pacijenta bile su u normalnim granicama.

Slanje ispravljenih nalaza tek je očajnički pokušaj Teranosa da se spase od sankcija regulatornih tijela. Istražitelji su ́ još u martu upozorili da zbog propusta u poslovanju, osnivačici i izvršnoj direktorki firme Elizabet Holms prijeti oduzimanje licence i dvogodišnja zabrana rada u industriji. U međuvremenu, operativni direktor i druga osoba Teranosa Sani Balvani je napustio kompaniju.

Capture

Pokrenuta kriminalistička istraga

U toku je i kriminalistička istraga koju je pokrenula američka komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) zbog sumnje da je Teranos doveo u zabludu investitore i regulatorna tijela u pogledu performansi njihovog Edisona i tehnologije koju posjeduje.

Volstrit je prvi medij koji je počeo da postavlja pitanja o tačnosti nalaza. Prema njihovim izvorima, Teranos je već 2013. godine počeo da dobija pritužbe ljekara i medicinskih sestara zbog netačnih rezultata krvnih analiza. Uz to, njihov izvor tvrdi da je Teranos u laboratoriji u Arizoni koristio standardnu laboratorijsku opremu za analizu krvi, koja je, uz sve to, još bila i pogrešno podešena.

Teranos je priznao regulatornim tijelima da su Edison koristili za sprovođenje 12 nalaza od ukupno više od 200, koliko su nudili klijentima, te da su sredinom prošle godine potpuno prestali da koriste uređaj. Ukratko, kompanija je svega šest odsto testova radila sama, od kojih je većina davala pogrešne rezultate, a preostalih 94 posto su slali drugim firmama.

Da stvar bude gora, prema podacima kompanije, u godinu dana napravljeno je oko 890.000 nalaza, pa su velike šanse da je većina njih čije je testove radio Teranos dobila pogrešne nalaze, i posljedično, neadekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Milijarde procjene zbog nepostojeće tehnologije

Teranos je kao startap superzvijezda Silicijumske doline 2014. godine dostigao valuaciju od devet milijardi dolara, a sve zbog Edisona, revolucionarnog uređaja kojem za obavljanje krvnih analiza treba samo nekoliko kapi krvi iz prsta. Tehnologija je trebalo da zamijeni klasično vađenje krvi, uz dramatično smanjenje troškova i vremena za sprovođenje pretraga.

Mnogi stručnjaci biohemije od samog predstavljanja Teranosovog koncepta bili prilično sumnjičavi.

Zaslijepljenost revolucionarnim potencijalom

Od svih analiza koje su nudili, Teranos je imao odobrenje američke organizacije za hranu i lijekove (FDA) za samo jednu – pretragu za infekciju herpes, ali i u tom slučaju analiza nije pokazivala koncentraciju nego isključivo prisustvo antitijela.

Potencijal revolucije koju je obećavao Teranos očigledno je zaslijepila mnoge investitore i medije. Niko se nije pitao zašto, na primjer, u upravnom odboru umjesto biznismena i političara poput Džordža Šulca i diplomata Henrija Kisindžera, ne sjede lekari i medicinski stručnjaci, te zašto se niko od investitora nije sjetio da napravi dubinsko snimanje kompanije koje bi otkrila nelogičnosti u njenom poslovanju.

B92

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Da se desilo negde na Balkanu, pa i da se ne zacudim, ali u SAD? Izgleda da se prevare desavaju svuda, samo negde se otkrivaju a negde ne. Nadam se da te testove nece prodati nekoj drzavi Treceg Sveta. Ova epidemija Zike virusa je kao stvorena za te mulaze

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *