Danas bi trebalo da počine izlivanje betona temeljnih jama mosta Moračica

Dodajte komentar

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović posjetiće kamp Moračica, gdje će biti izgrađen istoimeni most na trasi prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare.

Iz Ministarstva su saopštili da će se danas obaviti i izlivanje betona temeljnih jama mosta Moračica, koji je najveći i najzahtjevniji objekat na trasi. 

Događaju će, kako se navodi, prisustvovati generalni direktor China Road and Bridge Corporation (CRBC) Gao Liang, kao i ambasador Kine u Crnoj Gori Cui Zhiwei. 

U selu Moračica su smještena dva od četiri radnička kampa, u kojima se nalaze i kancelarije i sale za sastanke. U njemu se nalaze smještajni kapaciteti za 100 ljudi, kuhinja i kantina, a izgrađeni su i sportski tereni za rekreaciju radnika.

Gradnja prioritetne dionice, Smokovac Uvač Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja prošle godine i od tada kreće rok od četiri godine koji Kinezi imaju za završetak radova.

Izgradnja auto-puta koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona dolara, na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China Communications Construction Company (CCCC).

Iz CRBC-a su ranije saopštili da će dio trase auto-puta od Uvača do Mateševa biti promijenjen, jer je prilikom izrade geodetskih podloga uočeno odstupanje u odnosu na podloge iz idejnog projekta.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *