Zaposleni u Institutu nijesu na gubitku zbog raskida ugovora

Dodajte komentar

Zaposleni u Institutu „Simo Milošević“ nijesu ništa izgubili raskidom kupoprodajnog ugovora, već su, naprotiv, dobili makar nadu da će kompanija dobiti novu šansu, saopšteno je iz Sindikata tog preduzeća.

Dobili smo makar nadu da će Institut dobiti novu šansu, što za zaposlene podrazumijeva očuvanje radnih mjesta u struci, sigurnu i redovnu isplatu zarada u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost i obezbjeđene adekvatne uslove rada“, kazali su predstavnici Sindikata, prenosi Radio Jadran.

Oni su naveli da nijesu iznenađeni odlukom Tenderske komisije da proglasi neuspješnim postupak privatizacije Instituta, jer britansko-američki konzorcijum International Wellness Group (IWG) nije ispunio obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

To nije iznenađenje, već potvrda do sada iznijetih stavova Sindikata“, rekli su sindikalni predstavnici.

Oni su dodali da ugovor o kupoprodaji državnih akcija Instituta sa kompanijom IWG nije ulivao nadu zaposlenima i Sindikatu. Iz Sindikata tvrde da su nade da će jedini ponuđač na četvrtom tenderu za prodaju državnih akcija Instituta ispuniti očekivanja zaposlenih, raspršene krajem aprila prošle godine na sastanku predstavnika Izvršnog odbora sindikalne organizacije i IWG-a.

Tada su dobijeni odgovori na unaprijed postavljena pitanja u vezi sa poštovanjem važećeg kolektivnog ugovora, regulisanjem pitanja prinudnih odmora, obračunskom vrijednosti koeficijenta i koeficijenata složenosti grupe poslova, akcija u vlasništvu sadašnjih i bivših radnika, kao i socijalnog programa i beneficija zaposlenih“, naveli su iz Sindikata.

Oni su podsjetili da je Izvršni odbor nakon toga konstatovao da u ponuđenom programu privatizacije i dobijenim odgovorima nije prepoznao interes, ni izvjesnost ispunjavanja očekivanja radnika.

Predstavnici sindikata smatraju da je bio moguć i drugi, za zaposlene nepovoljniji razvoj događaja, prema kojem bi ponuđač ispunio obaveze iz kupoprodajnog ugovora, a po pitanju statusa zaposlenih ostao pri stavovima iznijetim krajem aprila prošle godine.

Iz tenderske komisije je u srijedu saopšteno da je ugovor sa IWG-om o privatizaciji Instituta prestao da važi, jer kupac nije ispunio ugovorene obaveze.

Iz Tenderske komisije su kazali da IWG nije realizovao obaveze koje je trebalo da ispuni u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora, što je bio uslov za zatvaranje transakcije.

Ugovor predstavnika Vlade i IWG-a potpisan je u novembru.

IWG je bila jedini dostavio ponudu na četvrti tender za prodaju 56,48 odsto državnih akcija u Institutu, za koje je ponudio nešto više od deset miliona eura.

Radio Jadran

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *