Visa Europe najavila novi program digitalizacije – VEDEP

Dodajte komentar

Visa Europe u srijedu je najavila uvođenje novog digitalnog programa Visa Europe Digital Enablement (VEDEP), čiji je cilj pojednostavljivanje implementacije digitalnih novčanika trećih strana.

Partneri ovog programa su Google i platforma Android Pay te vodeće banke u Ujedinjenom Kraljevstvu. Program VEDEP bankama i tehnološkim kompanijama omogućuje “ključ u ruke“ infrastrukturu koja uključuje sigurnosnu Visa tokenizacijsku tehnologiju, predstavljenu prošle godine.

Visa Europe usluga tokenizacije (VEPTS) omogućuje korisnicima čuvanje podataka sigurnim, nezavisno od toga na koji način izvršavaju plaćanje mijenjajući ih jedinstvenom šifrom – tokenom – za stvarne informacije o računu tako da nezavisno od toga gdje se čuvaju podaci, osnovni podaci o kartici ostaju neotkriveni.

Tokenizacija dokazano olakšava prelazak kartica na sistem digitalnih novčanika poput Android Paya.

Učestvovanjem u programu VEDEP, banke će automatski ostvariti pristup bilo kojoj trećoj strani koja nudi uslugu digitalnih novčanika, a koja je uključena u VEDEP. To svim učesnicima omogućuje:

  • bržu integraciju bez komplikovanih bilateralnih pravnih sporazuma,
  • komercijalnu infrastrukturu bez provizije između tehnoloških partnera i banaka
  • pojačanu sigurnost i zaštitu podataka korisnika kroz Visa sigurnosnu tehnologiju tokenizacije i
  • prednost veličine jer će pružaocima usluga digitalnih novčanika omogućiti pristup u mrežu s više od 3000 banaka s kojima Visa Europe sarađuje.

Banke se danas suočavaju s brojnim izazovima zbog brzorastućih promjena u tehnologiji, zbog čega smo uzbuđeni što predstavljamo VEDEP kojim ćemo im omogućiti brži i jednostavniji put kojim će doći do digitalnih novčanika treće strane, uz sigurnosnu tokenizacijsku tehnologiju”, rekao je Norman Butler, izvršni direktor korporativnog razvoja za Visa Europe.

VEDEP program uvodi se u Ujedinjenom Kraljevstvu te će se u nadolazećim mjesecima proširiti širom Evrope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *