“Oppenheimer Blue” dijamant prodat za 51,3 miliona dolara

Dijamant “Oppenheimer Blue” prodat je za 50,6 miliona švajcarskih franaka (51,3 miliona dolara), što je novi svjetski rekord za dijamant prodat na aukciji.

Četrnaestokaratni kamen, opisan kao najveći plavi dijamant ikada stavljen na aukciju, na pretprodaji je procjenjivan između 38 i 45 miliona švajcarskih franaka. Inače, najveći svjetloružičasti brušeni dijamant na svijetu juče je prodat na aukciji za 31,56 miliona dolara. Dva ponuđača borila su se telefonom pred 150 konkurenata na aukciji u jednom luksuznom hotelu u Ženevi.

Dijamant je pravougaonog oblika i nalazi se na prstenu, okružen sa dva manja dijamanta trapezastog oblika. Naziv je dobio po pokojnom Philipu Oppenheimeru (1916-1995.), dugogodišnjem rukovodiocu firme De Beerse koja posjeduje rudnike dijamanata i koji je poklonio dijamant supruzi.

Boja i jasnoća u kombinaciji sa svojim tradicionalnim stilom rezbarenja, da je ovom plavom dijamantu zaista izuzetan izgled“, rekao je Tom Moses, potpredsjednik gemološkog instituta u Americi.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 17. januar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *