Kinez uskoro najbogatiji čovjek na svijetu?

Dodajte komentar
Jack Ma

Bogati Kinezi bi do 2020. mogli biti uvršteni među najbogatije ljude na svijetu, stoji u posljednjem izvještaju Hurunove liste bogatih. Prema izvještaju, Kina je svjedočila najbržem rastu bogatih ljudi u posljednjih deset godina.

U Kini poznat kao Hurun, Rupert Hoogewerf, britanski poslovni čovjek i osnivač Hurunove liste bogatih, predviđa da će najbogatija osoba u Kini do 2020. postati najbogatija osoba u svijetu.

Kina je pretekla SAD po broju milijardera, za što Hoogewerf vjeruje da je kritična prekretnica za kineske poduzetnike.

Kineski poduzetnici će takođe doći u centar pažnj, rekao je on.

Naglasio je da se broj najbogatijih u SAD-u malo mijenjao u posljednjih deset godina, dok je čak 12 Kineza tu titulu dobilo u posljednjih 17 godina.

Hoogewerf predviđa da će Jack Ma, osnivač i izvršni direktor grupacije Alibabe, preteći kralja nekretnina Wang Jianlina kao najbogatija osoba na kopnenom dijelu Kine. Vjeruje da su ostali Wangovi mogući suparnici Pony Ma, osnivačica i izvršna direktorica Tencent Holdingsa i osnivač Xiaomija Lei Jun.

Britanski preduzetnik procjenjuje da je najbogatija osoba na svijetu vrijedna oko 500 milijardi yuana odnosno 76,65 milijardi američkih dolara, dok Wang i Ma imaju po 200 milijardi yuana. Sudeći prema trenutnoj brzini rasta njihova bogatstva, Hoogewerf predivđa da će u idućih pet godina najbogatija osoba svijeta biti Kinez, prenosi CRI.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *