IKEA prodaje nekretnine u Evropi vrijedne 900 miliona eura

Dodajte komentar

Ikea, najveći svjetski prodavac namještaja, planira da proda evropske maloprodajne parkove oko svojih prodavnica  za 900 miliona eura, tvrde upućeni izvori.

Ikea je kao savjetnika u tom poslu angažirala kompaniju Cushman & Wakefield, potvrdila su za Bloomberg dva anonimna izvora.

Portparolka Ikee Josefin Thorell potvrdila je da kompanija planira da proda 27 maloprodajnih parkova u Evropi, ali odbila je da prokomentariše vrijednost posla i angažovanje savjetnika. Portparol Cushman & Wakefielda je pak potpuno odbio da komentariše informaciju, navodi Bloomberg.

Evropske prodavnice kupuju se za rekordne iznose jer njihovi kupci žele maksimalno da profitiraju od rasta evropske ekonomije i vrijednosti nekretnina. Prošle godine prodate su prodavnice u vrijednosti 69 milijardi eura, što je  31 posto više u odnosu na 2014., pokazuju podci koje je prikupio CBRE Group.

Ikea namjerava da proda dvanaest maloprodajnih parkova u Njemačkoj, a ostali su u Poljskoj, Švedskoj, Francuskoj, Finskoj, Švajcarskoj i Češkoj, rekla je Thorell. Nakon prodaje Ikei će u Evropi ostati 25 parkova.

Prodaja je u skladu s Ikeinom strategijom da zadrži samo imovinu koja omogućava saradnju s lokalnim stanovnicima i stvaranje “mjesta za porodično druženje odnosno podsticanje inspiracije“, pojasnila je portparolka švedske kompanije.

Prodaćemo parkove koji se ne uklapaju u našu viziju. Nećemo prodati sve“, zaključila je Thorell.

(Banka)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *