IKEA otvorila web shop u Hrvatskoj

Dodajte komentar

Kao što je najavljeno krajem prošle godine, IKEA Hrvatska je otvorila internet prodavnicu. Vijest je puštena putem društvenih mreža gdje je, prema očekivanjima, naišla na pozitivne komentare, a već su obavljene i prve kupovine, otkrivaju iz kompanije IKEA za Netokraciju.

IKEA-in web shop već je aktivan i putem njega se mogu naručiti razni artikli koji se nalaze i u samoj prodavnici, osim hrane i biljaka. No, nemojte se iznenaditi ako u prvih nekoliko sati naiđete na tehničke poteškoće – kako je internet prodavnica tek otvorena i kako je navala korisnika vjerovatno veća, neke stvari malo “štucaju”, poput registracije ili prijave u sam sistem, a i brzine otvaranja.

Jednom kad se prijavite i prije no što počnete “bacati” stvari u korpu, vjerovatno će vas zanimati detalji koji su dostupni u uslovima poslovanja – recimo , plaćati se može debitnim i kreditnim karticama Maestro, MasterCard, Visa, Amex, Diners i JCB International, na rate, a uz IKEA Family karticu mogu se ostvariti i popusti, kao u fizičkim prodavnicama. Što se tiče dostave, IKEA ne izvršava tu uslugu, već to za nju rade podizvođači. Može se odabrati dostava ili do ulaza ili u prostoriju po izboru, dostavlja se širom cijele Hrvatske, u roku od 10 radnih dana, a cijene variraju u zavisnosti od težine ili lokacije, od 179 do 1299 kuna, a i više, ako je riječ o dostavi na, recimo, ostrva.

Prva narudžba – dječja soba

Igor Štefanac, direktor korporativnih komunikacija za jugoistočnu Evropu, otkriva što ovakav potez znači za kompaniju IKEA u Hrvatskoj:

“Naša je želja da IKEA proizvode učinimo što dostupnijima ljudima u Hrvatskoj. Internet trgoprodavnica vina važan je korak za nas, znamo kako su naši kupci u Hrvatskoj pokazali veliki interes za ovakav oblik kupovine i nadamo se kako ćemo im svakodnevicu učiniti barem malo jednostavnijom. Prva narudžba putem internet prodavnice stigla nam je od korisnika iz Zagreba, tačnije naselja Markuševec, u čiji će se dom smjestiti STUVA rješenje za dječju sobu.”

Što se tiče tehničkih detalja, koristi se custom developed PHP i MySQL rješenje, jednako kao u Rumuniji. Riječ je o lokalnom rješenju koje su sami razvili, a očekuju da će u roku od dvije godine implementirati globalno sveobuhvatno rješenje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *