IKEA otvorila web shop u Hrvatskoj

Kao što je najavljeno krajem prošle godine, IKEA Hrvatska je otvorila internet prodavnicu. Vijest je puštena putem društvenih mreža gdje je, prema očekivanjima, naišla na pozitivne komentare, a već su obavljene i prve kupovine, otkrivaju iz kompanije IKEA za Netokraciju.

IKEA-in web shop već je aktivan i putem njega se mogu naručiti razni artikli koji se nalaze i u samoj prodavnici, osim hrane i biljaka. No, nemojte se iznenaditi ako u prvih nekoliko sati naiđete na tehničke poteškoće – kako je internet prodavnica tek otvorena i kako je navala korisnika vjerovatno veća, neke stvari malo “štucaju”, poput registracije ili prijave u sam sistem, a i brzine otvaranja.

Jednom kad se prijavite i prije no što počnete “bacati” stvari u korpu, vjerovatno će vas zanimati detalji koji su dostupni u uslovima poslovanja – recimo , plaćati se može debitnim i kreditnim karticama Maestro, MasterCard, Visa, Amex, Diners i JCB International, na rate, a uz IKEA Family karticu mogu se ostvariti i popusti, kao u fizičkim prodavnicama. Što se tiče dostave, IKEA ne izvršava tu uslugu, već to za nju rade podizvođači. Može se odabrati dostava ili do ulaza ili u prostoriju po izboru, dostavlja se širom cijele Hrvatske, u roku od 10 radnih dana, a cijene variraju u zavisnosti od težine ili lokacije, od 179 do 1299 kuna, a i više, ako je riječ o dostavi na, recimo, ostrva.

Prva narudžba – dječja soba

Igor Štefanac, direktor korporativnih komunikacija za jugoistočnu Evropu, otkriva što ovakav potez znači za kompaniju IKEA u Hrvatskoj:

“Naša je želja da IKEA proizvode učinimo što dostupnijima ljudima u Hrvatskoj. Internet trgoprodavnica vina važan je korak za nas, znamo kako su naši kupci u Hrvatskoj pokazali veliki interes za ovakav oblik kupovine i nadamo se kako ćemo im svakodnevicu učiniti barem malo jednostavnijom. Prva narudžba putem internet prodavnice stigla nam je od korisnika iz Zagreba, tačnije naselja Markuševec, u čiji će se dom smjestiti STUVA rješenje za dječju sobu.”

Što se tiče tehničkih detalja, koristi se custom developed PHP i MySQL rješenje, jednako kao u Rumuniji. Riječ je o lokalnom rješenju koje su sami razvili, a očekuju da će u roku od dvije godine implementirati globalno sveobuhvatno rješenje.

Check Also

“Apetiti političkih partija bi mogli doći na naplatu”

Prilično neozbiljna je izjava ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će, ukoliko se ne usvoji rebalans …

Leave a Reply

Your email address will not be published.