Fond za naftu do kraja 2017. godine

Dodajte komentar
Ilustracija

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila izmjene i dopune Zakona o ugljovodonicima kojima je odredila novi rok za osnivanje fonda za ugljovodonilce. Prema izmjenama i dopunama Zakona, fond će biti osnovan najkasnije do 31. decembra 2017. godine.

Prema ranijem rješenju, (član 22) Vlada je Skupštini trebalo da dostavi predlog zakona o fondu za ugljovodonike najkasnije do 31. decembra 2014. godine.

Izmjenama je sada predviđeno da fond za ugljovodonike osniva Vlada posebnim aktom.

Aktom o osnivanju fonda za ugljovodonilce utvrđuju se status i nadležnosti fonda, organi fonda, nadležnosti i način rada i odlučivanja organa fonda, pravila lcorišćenja prihoda od ugljovodonika i druga pitanja od značaja za rad fonda, navedeno je u predloženim izmjenama.

U fond će se slivati dio novca koji država prihoduje od poreza po osnovu dobiti kompanija koje dobiju posao u istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Od ukupnog prihoda, fondu će pripadati 85 odsto, a državnom budžetu 15 odsto. Stopa poreza na ugljovodonilce iznosi 54 odsto.

Vlada je početkom februara koncesiju za istraživanje nafte i gasa za četiri istražna bloka kod Ulcinja odobrila konzorcijumu koji čine italijanski Eni i ruski Novatek. Konačnu odluku o koncesiji donijeće Skupština. Iz opozicije su ranije ocijenili da nije dobro što kasni izrada zakona o fondu za naftu jer je to bio uslov za širu podršku Skupštine Zakonu o porezu na ugljovodonilce.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *