5 načina kako trgovati dionicama

Dodajte komentar

Investiranje u dionice je način na koji vaš novac radi za vas i malo je onih koji mogu odoljeti investiranju koje im može donijeti puno više od onoga što su uložili. Poput nekih, i vi ste se odlučili na trgovanje dionicama. Odvojili ste nešto novca koje ste spremni u to uložiti, ali prije toga uzmite u obzir nekoliko stvari koje će vam biti od velike pomoći, a vi sami odlučite šta vam od toga najviše odgovara.

Klasični način – zarađujte polako, ali sigurno

Osamdesetih je bila popularna reklama za jednu banku u kojoj glumac na kraju kaže: Mi novac zarađujemo na staromodan način – radimo da bi ga zaradili.

Ta rečenica možda najbolje opisuje tradicionalni način zarade, pa tako i na dionicima. Ukratko, to bi značilo da trgujete i ulažete novac u relativno čvrsti i nerizičan portfolio. Obično je to nešto što vam neće donijeti brzu zaradu i zapravo biste se mogli biste načekati da zaradite nešto, ali ćete sasvim sigurno nešto zaraditi, pa makar to bila “sića”.

Kontra svih i svega

Pravi investitori i trgovci znaju da uvijek postoji trenutak kad morate kupovati neke dionice ne zato što ih svi kupuju, već zato što ih ne kupuje niko. Brojni uspješni mešetari s Wall Streeta imaju tezu da najpametniji ulagači rade suprotno od onoga što radi većina i najveći im je izazov kada dionice neke velike uspješne kompanije počinju dramatično da padaju (to je prije neki dan uradio Warren Buffett  sa akcijama Applea). Najpametniji naime znaju da veliki pad ili veliki rast uvijek nešto krije, a cijela istorija trgovanja dionicama je pokazala da su najveći i najbolji poslovi s dionicama napravljeni upravo na ovaj način – kad je sve palo, a oni najhrabriji odlučili su kupiti. Tako je jedan od top tri svjetska milijardera, Warren Buffett došao do vlasništva Washington Posta sedamdesetih godina.

Špekulativni način trgovanja

Siguran, ali spor način zarade dobar je za neke, dok je ostalima to dosadno i traže nešto uzbudljivije u svom portfoliju. Stoga im nije problem riskirati kako bi više zaradili. Špekulacija u finansijama predstavlja trgovanje koje nosi priličnu dozu rizika, ali ima jedan cilj – brza i velika zarada koja se vrlo često postiže naglim rastom cijene određene robe, dionice ili hartije od vrijednosti. Špekulativni način je zaista za najbolje, tako da se dobro morate pripremiti kako bi znali “nanjušiti” pravu priliku koja vam vrlo brzo može donijeti ogroman novac.

Budite raznoliki

Jedan od načina kako da budete sigurni da ćete zaraditi novac od dionica je da ulažete i kupujete na više strana. Najmudriji investitori imaju jedno pravilo: “Ne drži sav novac na istom mjestu.” Ista stvar vrijedi i za dionice. Investirajući u više različitih portfolija smanjujete rizik gubitka novca. Naime, ako sav novac usmjerite u samo jedan portfolio, a krivo ste procijenili izgubićete puno, možda i sve. Ukoliko ulažete na više strana, neke ćete sigurno dobro procijeniti i neće vam donositi gubitke.

Kako kupovati, gdje, preko koga…?

Svugdje u svijetu sve je popularnije online kupovanje dionica. Zastarjeli načini trgovanja preko telefona, e-maila ili faxa su ne samo spori načini, već će vas vjerovatno više i koštati, tj. morat ćete plaćati veće naknade zbog brokera koji se oko vas mora angažovati. Preko elektronskih platformi samostalno dajete naloge za trgovinu i sve je u vašim rukama. U svakom slučaju, nemojte pokušavati da zaobiđete sistem jer mislite da ćete tako više zaraditi – svoje hartije od vrijednosti morate registrovati, jer ih drukčije nećete moći prodati.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *