VTB banka ponovo profitabilna

Dodajte komentar

Druga najveća ruska banka, VTB banka, vratila se u prvom tromjesečju 2016. godine na staze profita, nakon što je stabilizacija ruske ekonomije pomogla povećanju njenih prihoda, iako dosta slabije od očekivanja analitičara.

U periodu januar-mart, VTB banka je ostvarila profit od 600 miliona RUB (9,24 miliona USD), poslije gubitka od 18,3 milijarde RUB iz istog perioda lani.

Analitičari su u prosjeku prognozirali profit od 5,8 milijardi RUB.

Ovakvi rezultati su, prema riječima generalnog direktora VTB banke, Andreja Kostina, odraz “nastavka stabilizacije poslovne aktivnosti u ruskoj ekonomiji, poslije kolebanja uočenih u istom periodu prošle godine”.

U prvom tromjesečju prošle godine, Rusija je bila suočena sa monetarnom i ekonomskom krizom usljed pada cijena nafte i zapadnih sankcija uvedenih Moskvi zbog ukrajinske krize, ali i sa padom rublje i drastičnim povećanjem ključne kamatne stope od strane centralne banke.

Prihodi VTB banke od kamata na kredite su se u prvom tromjesečju ove godine udvostručili, na 98,3 milijarde RUB, dok su prihodi od provizija porasli za 13%, na 17,4 milijarde RUB.

Reuters
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *