Vodafon: Gubitak 5,1 milijardi eura

Dodajte komentar

Britanski telekomunikacioni gigant Vodafon, zabeležio je u prošloj fiskalnoj godini gubitak, pogođen visokim porezom u Luksemburgu, troškovima restrukturiranja i nepovoljnim valutnim kretanjima.

Gubitak poslije oporezivanja iznosio je 4,02 milijarde GBP (5,10 milijardi eura) u fiskalnoj godini završenoj na kraju marta 2016. godine, nasuprot profitu od 5,76 milijardi GBP (7,36 milijardi eura) ostvarenom u prethodnoj poslovnoj godini, navodi se u izvještaju o poslovanju Vodafona.

Iz kompanije su naveli da su po osnovu poreza, proisteklog iz revalorizacije investicije u Luksembrugu, imali ogroman rashod od 3,2 milijarde GBP (4,1 milijardu eura).

Ipak, dobit prije kamata, poreza, depresijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je u posmatranoj fiskalnoj godini za 2,7%, na 11,6 milijardi GBP (14,8 milijardi eura).

Prihodi su pali za 3% na 40,97 milijardi GBP (52,4 milijarde eura) prošle godine, ali je osnovna delatnost imala organski rast od 2,3% na godišnjem nivou.

Ovo je bila godina u kojoj je grupa imala snažnu realizaciju, povratak na organski rast i rast EBITDA prvi put od 2008. godine”, naveo je generalni direktor, Vitorio Kolao.

Rastu je doprinijelo dobro poslovanje na tržištima u razvoju u Africi, na Bliskom istoku i u Azijsko-pacifičkom regionu (AMAP), kao i mere restrukturiranja, ističu u Vodafonu.

Sinteza

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *