Konačno otkriveno koliko SAD duguju Saudijskoj Arabiji

Dodajte komentar

Otkrivena je jedna od najvećih misterija u svijetu finansija. Naime, američko Ministarstvo finansija otkrilo je da SAD Saudijskoj Arabiji duguje najmanje 116 milijardi dolara.

Po tome je Saudijska Arabija 13. navjeći strani vlasnik američkog duga. Amerikanci su skoro dvadeset godina krili tačne podatke o dugovanju toj zemlji. SAD Kini duguje 1,3 biliona dolara, Japanu 1.1 bilion dolara, dok Kajmanska ostrva posjeduju čak 265 milijardi američkog duga. Radi se očigledno o najpopularnijoj poreznoj oazi za Amerikance, budući da neoporezivanje ohrabruje multinacionalne kompanije da tamo čuvaju svoj novac, prenosi Index.hr.

Ovaj se dug odnosi na podatke od marta, a kako navodi američko Ministarstvo finansija, dug prema Saudijskoj Arabiji smanjio se u odnosu na januar, kada je iznosio ukupno 123,6 milijardi dolara.

Međutim, moguće je da su SAD puno više dužne Saudijskoj Arabiji. Narodna banka Saudijske Arabije u martu je objavila da poseduje 587 milijardi u stranim rezervama, a s obzirom na to da se većina rezervi obično drži u američkim obveznicama, ove brojke se ne slažu baš, analizira CNN.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *