Kineski tehnološki giganti gaze sve pred sobom

Dodajte komentar

Kina je dom mnogih velikih tehnoloških kompanija, koje su prepoznate ne samo u svojoj zemlji veći su se počele širiti i na ostala tržišta širom svijeta.

Alibaba

Vrijednost ove kompanije je 196 milijardi dolara, a ima oko 35.000 zaposlenih. Njen osnivač je poznati kineski poduzetnik Jack Ma kojeg mnogi nazivaju kineskim Rupertom Murdochom.

Ovaj servis za online prodaju srušio je rekorde prošle godine u studenom kada je ostvario 14 milijardi dolara vrijedne prodaje u samo 24 sata.

No, kompanija se i dalje širi i raste. Prošli mjesec kupili su azijski online prodajni servis za milijardu dolara.

Tencent

Ova kompanija raste već 16 godina, a njena vrijednost procjenjuje se na 194 milijarde dolara. Tencent stoji iza mnogih popularnih chat platformi poput WeChata, koji je krajem prošle godine imao 697 miliona aktivnih korisnika.

Sada ova kompanija želi da se takmiči i s velikim platformama za slanje poruka poput WhatsAppa.

Baidu

Najveći kineski pretraživač dnevno ima više pregleda od ijedne druge stranice u Kini. Ova kompanija ulaže i u mnoge druge platforme, te čak i u autonomna vozila.

No, ova kompanija želi da se proširi i van Kine. Tako su nedavno odlučili da testiraju tržište u Brazilu gdje je, zasad, Google ipak puno popularniji.

Huawei

Huawei je treći najveći proizvođač telefona na svijetu, a direktno su rekli da ciljaju na prvo mjesto, što znači da moraju svrgnuti s trona Apple i Samsung.

Huawei je, s kancelarijama u preko 100 zemalja, sve prisutniji na tržištima širom svijeta, a osim telefona, proizvode i telekomunikacijsku opremu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *