Želite da iskoristite društvene mreže za povećanje prodaje? Prestanite da prodajete na njima

Dodajte komentar

Društvene mreže ne služe prodaji, ali se zahvaljujući njima može povećati prodaja. Da biste imali uspješne naloge ne društvenim mrežama morate se ponašati društveno, i prihvatiti načine komunikacije i pravila svake od njih posebno. Da biste povećali prodaju uz pomoć Facebooka i ostalih društvenih mreža, ne smijete na njih gledati kao prodajni kanal.

Društvene mreže su besplatne za korišćenje, i spadaju u jeftine načine promocije, a jedine nude pravu dvosmjernu komunikaciju sa potrošačima. Međutim, ovdje je potrebno naglasiti da to što je besplatno napraviti stranicu na Facebooku ne znači da ulaganja nema, niti da vođenje naloga ne košta ništa – za više informacija pogledajte tekst o tome šta sve podrazumijeva vođenje naloga na društvenim mrežama.

Sve počinje od vašeg brenda (proizvoda, usluge, firme). Šta je to što on predstavlja? Kome se obraća? Na koji način i kroz koje kanale je to najbolje raditi? Pitanje koje pravi razliku između proizvoda i brenda je osim zadovoljenja žeđi, šta vaša voda još nudi tržištu? Da bolje razumijete ovo pitanje, odgovorićemo na njega u ime Apple kompanije: osim što nudimo telefone i računare, nudimo naprednu tehnologiju, neprestane inovacije i besprekoran dizajn. U slučaju vode iz našeg primjera, bilo bi to ovako: Evian voda ne utoljava žeđ, ona vam donosi svježinu alpskog izvora starog stotine miliona godina.

Dobro osmišljena i kvalitetno izvedena online prodavnica je preduslov svake uspješne online prodaje. Neće vam pomoći ni najbolji marketing na društvenim mrežama niti internetu uopšte ukoliko dovedete kupce na svoju stranicu, a oni na njoj ne mogu da se snađu.

Da biste imali uspješan nastup na društvenim mrežama koji, na kraju, vodi povećanju prodaje, morate se pokazati (dokazati!) kao ekspert. Korisnici društvenih mreža vas moraju vidjeti kao rješenje svojih problema, kao neophodnu pomoć, kao nekoga kome će uvjek moći da se obrate u važnim situacijama. Budite tamo gdje korisnici društvenih mreža traže pomoć – u Facebook grupama, na forumima. Odgovarajte na njihova pitanja, pomozite im da riješe nedoumice i naprave dobar izbor. Time pokazujete da “znate znanje”, i tako stičete povjerenje. Kada vam neko vjeruje, lakše će se odlučiti da vam da novac. Ovo je, dakle, način kako se zaista prodaje preko društvenih mreža.

Dobar primjer kako jedna mala firma koristi prednosti društvenih mreža u svom poslovanju je Nuca Nuhanović sa svojim Autoservisom Meda. Svojim pristustvom na društvenim mrežama, prije svega Twitterom, od 2012. godine na ovamo dobio je vjerne kupce koji mu se vraćaju.

Od društvenih mreža nemojte očekivati masovnost kakvu imaju, recimo, oglasi na televiziji, ali postoji veća šansa da ćete putem njih dobiti vjerne kupce. Odani kupci su skloniji tome da potroše više novca, nego oni koji kupuju prvi put. Važna tema povećanja prodaje jeste upravo povećanje odanih potrošača.

Za kraj, ukoliko smatrate da sve ovo zahtijeva previše posla i vremena koje nemate na raspolaganju, dobro je znati i da ne morate biti na društvenim mrežama da biste imali uspješan posao. Ako je vaš proizvod ili usluga nesumnjivog kvaliteta, ističe se među konkurentskim proizvodima, lako je dostupna, a teško se kopira, vama oglašavanje skoro da i nije potrebno

Autor: Sandra Simonović

Izvor: MojaFirma

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *