Učenici u Njemačkoj dobijaju od 250 do 950 eura u okviru programa dualnog obrazovanja

Dodajte komentar

Učenici u Njemačkoj dobijaju od 250 do 950 eura mjesečnu naknadu za rad u okviru programa dualnog obrazovanja, a imaju i pravo na odmor.

Njemački ekspert za dualno obraozvanje Peter Krize je na konferenciji “Obrazovanje po mjeri privede – dualno obrazovanje” rekao da je dualno obrazovanje veoma važno za njemačku privredu.

Krize je objasnio učenici kada polože teorijski i praktični ispit mogu odmah da se zaposle odnosno da rade kao predradnici, majstori, a čak i da dobiju zvanje inženjera.

On je dodao takvo školovanje traje između dvije i po i tri godine.

“U prosjeku od 250 do 950 eura oni imaju mjesečnu naknadu tokom rada u preduzećima koja učestvuju u programu dualnog obrazovanja”, rekao je Krize dodajući da oko visine te naknade mogu čak i sindikati da pregovaraju.

Krize je kazao da taj sistem u Njemačkoj podijeljen na sticanje znanja u školi i praksu u preduzećima gdje se stiču praktične vještine.

Kako kaže, odnos učenika i preduzeća i škole je regulisan ugovorom koji sklapaju privredne komore i realizuju završne ispite.

Krize navodi da ima pet kategorija za dualno obrazovanje, na primjer, prva je industrija i trgovina gdje se obrazuju industrijski menahničar, komercijalista, pekar…

“Svako može da završi obuku u dualnom obrazovanju bez obzira na godine, pol, uzrast, osim za neka specifičnca zanimanja za koja je potrebno ispunjavanje nekih posebnih uslova”, naveo je taj njemački stručnjak.

On je dodao da ako neko ima natprosječne rezultate može da skrati obrazovanje.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *