Tesla Motors izrabaljivao slovenačke i hrvatske radnike

Dodajte komentar

Kompanija Tesla Motors iskorištavala je jeftinu slovenačku i hrvatsku radnu snagu koja je radila na izgradnji visokotehnološke lakirnice u Kaliforniji, objavio je Mercury News.  Podizvođači su plaćali strane radnike pet dolara odnosno 4,4 eura po satu, znatno manje nego američke radnike.

Mercury News priču je objavio na temelju razgovora s radnicima, među njima i Slovencem Gregorom Lešnikom iz Velenja. Lešniku, nezaposlenom električaru sa skromnim znanjem engleskog jezika, obećali su nadzornički posao u Južnoj Karolini, no dobio ga nije nikad. Završio je kao teški fizički radnik u Silicijumskoj dolini. Nakon tri mjeseca rada, Lešnik se teško ozlijedio pa podnio tužbu protiv Tesle i njihovoh podizvođača.

Tesla Motors je u martu prošle godine za gradnju lakirnice unajmio njemačku kompaniju Eisenmann koja se poohvalila da joj je to najveći projekt u 60-godišnjoj istoriji, vrijedan više od 100 miliona dolara. Njemačka kompanija angažirala je slovenačkog podizvođača, kompaniju ISM Vuzem. Evropska su preduzeća u SAD uputila oko 140 radnika, većinom iz Slovenije i Hrvatske.

Među njima je bio i Lešnik koji je tvrdio da je radio prosječno oko deset sati dnevno, šest ili sedam dana u nedjelji. Radnici su bili plaćani samo za 40-satnu radnu nedjelju. U maju prošle godine Lešnik je pao pri gradnji krova te slomio obje noge, nekoliko rebara te pretrpio i potres mozga. Ni Tesla ni Eisemann nisu snosili pravne posljedice za nesreću. Ipak, Vrhovni sud Okruga Alamede dozvolio je postupak proitiv obaju kompanija. Lešnikov advokat tvrtdi da su radnicima dužni 2,6 miliona dolara.

Iz Tesla Motorsa na kraju su reagovali najavljujući istragu uz obećanje da će ubuduće biti poštovana pravila i kod njihovih podizvođača.

Ako su tvrdnje istinite, Tesla će djelovati tako da se dogode prave stvari i da se pravično pobrinemo za sve, kaže se u saopštenju Tesla Motorsa.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *