Srbija: “Erste bi mogla da kupi malo veću banku”

Dodajte komentar
Slavko Carić

Erste banka u Srbiji namjerava da poveća tržišno učešće i moguće je da kupi neku banku koja ovdje posluje, kaže prvi čovjek banke Slavko Carić.

Predsjednik Izvršnog odbora Slavko Carić kaže za B92 da je strategija Erste banke kao grupacije da bude jedna od prve tri banke u svakoj zemlji u kojoj posluje, pa je to cilj i u Srbiji.

“Ako neka od većih banaka bude na prodaju možda budemo zainteresovani”, kazao je Carić na pitanje da li Erste banka vidi mogućnost za širenje na srpskom tržištu.

Na pitanje koliko veća banka bi ih zanimala, Carić je kazao “makar malo veća od nas”.

“Do sada smo u Srbiji bili zagovornici organskog rasta. Kada smo kupili Novosadsku banku imali smo jedan odsto učešća na bankarskom tržišti i uz postepen rast tokom godina došli smo do udjela od oko pet procenata. Sada već razmatramo mogućnost kupovine”, naveo je Carić.

Kazao je da ništa konkretno još nije u igri ali da će Erste banka razmotriti priliku ako se ukaže.

Osim tržišnog učešća, razlog za kupovinu banke je i procjena da se slična količina resursa angažuje pri kupovini male i velike banke i da je imajući to u vidu onda svakako bolje kupiti veću.

Govoreći o trendu kamatnih stopa na štednju, prvi čovjek Erste banke u Srbiji je ocijenio da su predviđanja takva da će kamate još padati i to kako se bude smanjivale kamate na kredite.

U tom smislu, nije neočekivano to što su pojedine banke u Srbiji kamate na oročene eure svele na nulu ili čak prestale da primaju devize na štednju

“Za očekivati je da što više budu padale kamate na kredite da će padati i kamate na štednju”, rekao je Carić novinarima i dodao da Erste banka nije prestala da oročava deviznu štednju.

Na temu otkupa nenaplativih kredita, Carić je kazao da je vjerovatno da će se u rješavanju tog problema ići u pravcu da će i drugim finansijskim institucijama biti omogućeno da prodaju potraživanja građana.

Takođe, izvjesno je da će doći do izmjena Zakona o bankama, po kojem je bankama sada u prodaji potraživanja agencijama prepreka to što moraju da plate porez na kapitalnu dobit na svaki otpis koji izvrše, što je onda dodatni trošak.

Carić je ocijenio da su agencije, kojih u Srbiji ima pet ili šest, i koje se bave otkupom potraživanja, regularni instituti koji imaju dozvolu za rad i ispunjavaju uslove za legalno obavljanje tog posla, ali za sada nema zakonskih osnova da naplaćuju dugove fizičkih lica.

Konkretno, što se tiče Erste banke, Carić je kazao da je banka prodala sva potraživanja koja su bila spremna za to.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *