Šok: Nissan varao više od Volkswagen-a

Dodajte komentar

Vlasti u Južnoj Koreji su saopštile da će Nissan biti kažnjen zbog varanja vrijednostima izduvnih gasova u svojim popularnim dizel sportskim vozilima.

Japanski Nissan je još jedan u nizu proizvođača automobila koji su varali na testovima o emisiji štetnih izduvnih gasova iz svojih vozila.

Zvanični Seul je najavio i da će naložiti povlačenje na stotinu Nissanovih modela “kaškai”, kod kojih je testiranjima utvrđeno prisustvo softvera za manipulacije podacima o emisiji štetnih gasova, prenosi agencija Frans pres.

“Kazna za Nissan bi mogla iznositi 330 miliona vona (280.000 dolara). Našom istragom je utvrđeno da je Nissan nezakonito manipulisao podacima o emisiji štetnih gasova”, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Testiranja su pokazala da se u modelu “kaškai” isključivao uređaj za smanjenje emisije štetnih gasa u uslovima kada temperatura vozila dostigne 35 stepeni Celzijusovih kako bi se spriječilo njegovo pregrijevanje, dok su druga vozila čekala na dostizanje temperature od 50 stepeni Celzijusovih.

Južnokorejsko ministarstvo je, takođe, saopštilo da sa prekidom rada uređaja za smanjenje emisije štetnih gasova u modelu “kaškai”, emisija štetnih gasova dostiže isti ili čak veći nivo nego kod Volkswagenovih vozila opremljenih softverom za manipulacije vrijednostima izduvnih gasova.

“Nissan je dobio rok od deset dana da dostavi svoje mišljenje o ovom pitanju prije nego Seul zvanično primijeni kaznene mjere”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *