Italijanske banke najavile otkaz za 1.800 radnika

Italijanske banke Banko Popolare i Banka Popolare di Milano (BPM) saopštile su da će otpustiti sedam odsto od ukupno 25.000 zaposlenih.

Kao razlog navedeno je spajanje ovih banaka kako bi stvorile treću najveću italijansku banku po vrijednosti aktiva.

Ukidanje 1.800 radnih mjesta biće realizovano kroz dobrovoljne otkaze, dok će još 800 radnika biti preraspoređeno na druge pozicije, navodi se u zajedničkom saopštenju, a prenosi agencija Frans pres.

Broj ogranaka će biti smanjen za 14 odsto, na 2.082 do 2019. godine, jer nova banka planira da poveća neto profit sa prošlogodišnjih 600 miliona evra na 1,1 milijardu evra u 2019. godini.

Međutim, ukoliko napori za unapređenje onlajn bankarstva premaše očekivanja, to bi moglo prouzrokovati smanjenje mreže, na oko 1.700 do 1.800 ogranaka“, navodi se u saopštenju generalnog direktora BPM-a Đuzepea Kastanje, što bi, kako je dodao, predstavljalo 30-procentno smanjenje u odnosu na aktuelno stanje.

Spajanje dvije banke, najavljeno u martu, bilo je ključni događaj u konsolidaciji podijeljenog italijanskog bankarskog sektora, koji je bio opterećen nenaplativim zajmovima u vrijednosti od oko 200 milijardi eura.

Capital.ba

Check Also

Pažnja milenijalaca 12 sekundi, a generacije Z samo 8 sekundi

Mlađe generacije sve manje konzumiraju linearnu televiziju i puno više vremena provode na internetu. Prema …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *