Inflacija u aprilu 0,4 odsto

Dodajte komentar

Mjesečna inflacija u aprilu, mjerena indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 0,4 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene su u aprilu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, bile u prosjeku niže 0,7 odsto“, naodi se u saopštenju.

Iz Monstata su kazali da su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali rast cijena goriva i maziva za motorna vozila, povrća, voća, mlijeka, sira i jaja, duvana, cipela i ostale obuće, odjeće i usluga smještaja.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama alkoholna pića i duvan 2,2 odsto, prevoz 1,6 odsto, hrana i bezalkoholna pića i odjeća i obuća 0,5 odsto, hoteli i restorani 0,2 odsto i zdravlje 0,1 odsto.

Pad cijena je zabilježen u grupama ostala dobra i usluge, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana, rekreacija i kultura“, dodaje se u saopštenju.

Cijene u grupama stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva. komunikacije, obrazovanje su ostale na nivou iz marta.

Pozitivne godišnje stope inflacije u aprilu zabilježene su u grupama odjeća i obuća, hoteli i restorani, alkoholna pića i duvan, zdravlje, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva, komunikacije, rekreacija i kultura.

Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama prevor, hrana i bezalkoholna pića, ostala dobra i usluge.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *