Depresivni ponedjeljak na evropskim berzama

Dodajte komentar

Akcije na evropskim berzama su juče pale zbog razočaravajućih ekonomskih podataka iz Kine, ali je vijest da je američki investitor Voren Bafet kupio udio u Apple-u, vrijedan milijardu dolara, podigla vrijednost akcija na Wall Street-u.

Londonski indeks akcija FTSE 100 je u popodnevnim časovima oslabio za 0,4 odsto, na 6.116,27 poena, pariski KAK 40 za 0,6 odsto, na 4.293,43 poena, dok je Frankfurtska berza bila zatvorena zbog državnog praznika, prenosi agencija Frans pres.

Trgovanje na evropskim berzama je juče bilo depresivno nakon objavljivanja slabih ekonomskih podataka u Kini“, izjavio je analitičar kompanije CMC Markets, Džasper Louler.

Podaci iz Kine, objavljeni proteklog vikenda, razočarali su na svakom nivou – industrijska proizvodnja, maloprodaja i rast investicija“, izajvio je direktor brokerske kuće Interaktiv investor, Li Vild.

U SAD, akcije američkog tehnološkog giganta Apple-a su porasle za 2,4 odsto na vijest da je investicioni fond Berkšir Hatavej, američkog milijardera Vorena Bafeta, kupio udio u toj kompaniji, vrijedan milijardu dolara.

Oko pola sata od otvaranja berze, industrijski indeks Dau Džons je porastao za 0,4 odsto, širi S||P 500 za 0,4 odsto, a tehnološki Nasdak za 0,5 odsto.

Na valutnim berzama, euro je ojačao na 1,1317 dolara sa 1,1309 dolara, dok je dolar porastao na 108,88 jena sa 108,63 jena.

Indeksi na azijskim berzama su se međutim oporavili posle prošlonedjeljnih gubitaka, a podstrek tokijskom indeksu su pružile medijske spekulacije da japanski premijer razmišlja o odustajanju od planiranog podizanja stope poreza na dodatu vrijednost.

Tokijski indeks Nikei je završio trgovanje u plusu od 0,3 odsto, šangajski je porastao za 0,8 odsto, a honkonški u istom procentu, navodi AFP.

Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *