5 stvari koje bi trebalo da znate o tržištu danas 17.05.2016.

Dodajte komentar

Cijene nafte dosegle 7-mjesečni vrh

Cijena nafte porasla je do novog vrha u utorak, nakon što je ostvarila značajne dobitke preko noći a usljed zabrinutosti za globalni deficit u ponudi iste. Američki fjučersi nafte porasli su 0.31% na 47.87 USD za barel. Cijena lake nafte tipa „brent“ porasla je 0.12% na 48.91 USD.

Cijene akcija na svjetskim berzama porasle

Cijene akcija na američkom tržištu samo su blago skočile od jutros pod utiskom većih cijena nafte ali ipak u pripravnosti pred objave važnih ekonomskih pokazatelja. Cijene akcija na evropskim berzama takođe su porasle u trećoj sesiji zaredom a kao vodeće su se istakle akcije iz energetskog sektora.

Danas je objava inflacije u SAD

Analitičari očekuju da će potrošačke cijene porasti za 0.3% dok se istovremeno očekuje rast bazne inflacije od 0.2%. Naime ukoliko se dogodi ovakav rast inflacije core CPI će biti 2.1% a to će vjerovatno doprinijeti odluci FED-a da ne podiže kamatne stope.

Zvaničnici FED-a u fokusu

Danas će govoriti John Williams, Dennis Lockhart i Rob Kaplan.

Inflacija u Velikoj Britaniji neočekivano pala u aprilu

Inflacija u Velikoj Britaniji je pala po prvi put od septembra 2015. godine. Stopa inflacije je pala na 0.3% sa 0.5% koliko je iznosila u martu. Naime, inflacija se nalazi ispod targeta centralne banke već dvije godine.

Sinteza Invest Group

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *