Rat hakera protiv centralnih banaka: Na meti višemilionske transakcije

Dodajte komentar

Vijetnamska Tien Phong banka saopštila je da je prekinula pokušaj cyber pljačke koja je uključivala korištenje lažnih SWIFT poruka, istom tehnikom kojom je sredinom februara izvršena masivna krađa iz centralne banke Bangladeša.

TPBank sa sjedištem u Hanoju saopštila je kasno u nedjelju u odgovoru na pitanja Reutersa da je u četvrtom tromjesečju prošle godine identifikovala sumnjive zahtjeve putem lažnih SWIFT poruka za prenos više od 1 milion eura (1,1 milion dolara) sredstava.  TPBank saopšila je da je reagovala dovoljno brzo da zaustavi kretanje sredstava prema kriminalcima.

Napad “nije uzrokovao nikakve gubitke. To nije imalo uticaja na SWIFT sistem posebno sistem transakcija između banke i klijenata u cjelini”, navela je banka u saopštenju.

Banka je saopštila da su transferi generisani koristeći infrastrukturu dobavljača angažovanog za spajanje na SWIFT- messaging sistem banke. TPBank je prekinuo rad s tim dobavljačem i prebacila se na korištenje novog sistema koji nudi viši nivo sigurnosti i omogućuje direktno povezivanje s SWIFT-om.

SWIFT, okosnica globalnih finansijskih transakcija, odbio je da komentariše tvrdnje TPBank. U četvrtak, saopštili su da je neimenovana komercijalna banka bila na meti napada zlonamjernog softvera sličnog onome kod bangladeške centralne banke.

Nije odmah bilo jasno kada je SWIFT bio svjestan pokušaja cyber pljačke u TPBank i da li je preuzeo bilo kakve mjere kako bi se spriječili slični napadi ili upozorili ostali klijenti.

U februaru su u jednom od svjetskih najvećih ikada cyber napada, hakeri pokušali ukrasti gotovo 1 milijardu dolara s računa Bangladeške banke u amerčkom Fedu korištenjem lažnih transfernih poruka u SWIFT sistemu.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *