Radite li u kancelariji? Poslušajte savjete stručnjaka

1 komentar

Radnici koji borave osam sati u kancelariji trebali bi ustajati i raditi lagane fizičke aktivnosti ukupno četiri sata dnevno, smatraju međunarodni stručnjaci.

Previše sjedenja

Prvo bi trebali raditi na tome da stoje ili se bave laganim aktivnostima, na primjer hodanjem, dva sata dnevno, navode stručnjaci u izjavi donesenoj konsenzusom.

Ovo istraživanje je naručila Britanska agencija za javno zdravstvo, a sproveli su ga stručnjaci s nekoliko univerziteta i naučnih instituta u Velikoj Britaniji, SAD-u i Australiji.

Previše sjedenja loše se odražava na zdravlje, što je naučno utvrđeno proteklih godina. Britanci koji rade kancelarijske poslove provode 75 posto radnog vremena sjedeći za stolom, objavili su stručnjaci u časopisu British Journal of Sports Medicine.

Slično kao i produžena razdoblja sjedenja, treba izbjegavati i duga razdoblja stajanja.

Loše zdravlje

Poslodavci bi mogli pomoći zaposlenima da uspiju da postignu da dva do četiri sata stoje ili se bave laganim fizičkim aktivnostima tako što će promijeniti odredbe o tome kako i kada ljudi mogu uzeti pauze, pa da u njih mogu uključiti stajanje i kretanje. Jedan od predloga je da usvoje dizajn i tehnologiju stolova koji omogućuju da zaposleni rade posao stojeći.

Sada postoje dokazi da je previše sjedenja povezano s dugoročno uopšte lošijim zdravstvenim ishodima, uključujući loše stanje kostiju, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i određene vrste karcinoma, rekao je dr. Sebastien Chastin sa Univerziteta Caledonian u Glasgowu.

Na temelju dokaza koje imamo, dva sata stajanja i kretanja s povećanjem na najmanje četiri sata čine se razumnom preporukom, dodao je Chastin.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Povratni ping: Работите во канцеларија? Послушајте ги советите од експертите | lider.mk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *