Hrvatska ekonomija najgora u EU

Dodajte komentar

Hrvatska se u poslednjih četvrt vijeka nije pomakla s mjesta i znatno zaostaje za uporedivim tranzicionim zemljama, piše hrvatski portal Index.

Taj zaključak se temelji na grafu koji je počeo da se širi društvenim mrežama nakon što ga je Mate Rimac objavio na svom Facebook profilu. Riječ je o grafu iz članka analitičara Svjetske banke Marcina Piatkowskija, u kojem se opisuje uspjeh poljske ekonomije.

Hrvatska privreda stagnira, odnosno u blagom je minusu u odnosu na 1989. godinu, dok je najuspješnija Poljska čiji BDP je u razdoblju od 1989. do 2013. udvostručen.

Da Hrvatska ima ozbiljne strukturne probleme, vidjelo se i tokom poslednje krize, jer je među zemljama EU najsporije izašla iz recesije u kojoj je bila čak šest godina.

Stope rasta koje su sada prisutne, ispod 2 odsto, nisu dovoljne ni za servisiranje kamata na javni dug, a pogotovo nisu dovoljne da bi se značajnije osjetile na tržištu rada, odnosno smanjile nezaposlenost.

Razlika u standardu između Hrvatske i istočne Evrope mogla bi se udvostručiti.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na prošlogodišnjoj konferenciji Zagrebačke berze upozorio je da bi Hrvatska zbog tromosti ekonomije mogla u budućnosti postati znatno siromašnija u odnosu na uporedive zemlje Srednje i Istočne Evrope, poput Letonija, Slovačke i Poljske.

Naime, i Evropska komisija ocjenjuje da, uz Sloveniju i Litvaniju, Hrvatska ima najgore izglede rasta u dugom roku. Iako se na prvi pogled razlike među zemljama čine malima, valja reći kako se kroz vrijeme one kumuliraju pa bi se do 2040. razlika u životnom standardu između Hrvatske i najuspješnijih zemalja iz posmatrane grupe mogla skoro udvostručiti. U pozadini takvih kretanja nalazi se niska stopa zaposlenosti, koja je u Hrvatskoj nakon Grčke najniža u EU, kao i vrlo nizak rast produktivnosti rada. Uzme li se u obzir i ubrzano starenje stanovništva, koje negativno utiče na veličinu populacije sposobne za rad, jasno je kako hrvatska perspektiva rasta trenutno nije dobra.”, upozorio je prošle godine Vujčić.

mate rimac

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *