Da li će lošiji kreditni rejting otežati međunarodno zaduživanje?

Dodajte komentar

Smanjenje kreditnog rejtinga sigurno utiče na zaduživanje zemlje, iako na to ima veći uticaj situacija na finansijskom tržištu posmatrano globalno, saopštio je viceguverner Centralne banke CBCG, Nikola Fabris.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista DPS, Zorana Jelića hoće li smanjenje kreditnog rejtinga usloviti buduće zaduženje kod međunararodnih finansijskih institucija sa većim kamatnim stopama, kazao da se Crna Gora u periodima lošijeg kreditnog rejtinga zaduživala po mnogo nižim kamatnim stopama, nego što je to bilo u periodu kada je kreditni rejting bio viši.

Agencija Moody's snizila je dugoročni kreditni rejting Crne Gore jedan nivo, sa Ba3 na B1, usljed, kako je navedeno, pogoršanja fiskalne pozicije.

Fabris je na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet na kojem su usvojeni izvještaji o radu CBCG i Savjeta za finansijsku stabilnost u prošloj godini, kazao da su rejting agencije često bile nepravedne prema Crnoj Gori.

U jednom našem dokumentu iz prošle godine naveli smo stav iza kojeg ja i sada stojim, a odnosi se na to da je metodologija ocjenjivanja kreditnog rejtinga agencija vrlo nejasna i netransparentna i da poređenjem performansi zemalja sa sličnim kreditnim rejtingom smo uspjeli da identifikujemo zemlje koje imaju lošije sve makroekonomske performanse, a bolji rejting“, precizirao je Fabris.

CBCG je, kako je kazao, u tom dokumentu sugerisala državi da se raskine ugovor sa jednom rejting agencijom i angažuje druga.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *