Građani skupljaju novac da kupe Buljaricu

Grupa građana pokrenula je akciju “Kupimo Buljaricu” kako bi spriječili rasprodaju obale stranim investitorima koju će, kako tvrde, zagraditi i zabraniti pristup. Pošto se shodno javnom pozivu, zemljište na Buljarici prodaje po 22 eura po kvadratu, grupa građana će otvoriti račun u banci gdje će svako, shodno svojim mogućnostima uplaćivati novac od koga će, kako kažu, kupiti Buljaricu i spriječiti gradnju koja će uništiti obalu.

Građani ističu da je ovo jedini način da se spriječi planirana otimačina, ne samo od vlasnika i stanovnika već otimanje budućnosti generacijama koje dolaze.

Pokrenuta je inicijativa. Kako se Buljarica prodaje 22 eura po kvadratu otvorićemo bankovni račun. Svako od građana može da uloži za koliko kvadrata je u mogućnosti da plati. Međutim, kad kupimo lokaciju ništa se na njoj neće graditi, i jedina povlastica je priobalni plac po principima održivog razvoja, zelena oaza. To će biti naša komuna, naša slobodna teritorija. Na raspolaganju je 839 hiljada kvadratnih metara tako da ima dovoljno za svakog građanina Crne Gore da mu ostane pristup obali koji će uskoro biti totalno uskraćen. Ja ću uložiti za nekoliko desetina kvadrata više, čisto da kupim za neke koji neće moći da priušte ni onih 22 eura – napisala je inicijator akcije Patricia Pobrić na svojem fejsbuk profilu.

Savjet je u srijedu raspisao oglas za prodaju i zakup šest miliona kvadrata zemljišta na Buljarici. Veći udio zemljišta, 4,9 miliona kvadrata, prodaju za 107,8 miliona, a 1,1 milion kvadrata akvatorijuma daju pod zakup. Brojne parcele su u susvojini države i fizičkih lica. Tender za prodaju Buljarice izazvao je oštre reakcije javnosti. Iz Mreže za afrimaciju nevladinog sektora poručili su da je tender za Buljaricu predstavlja korupciju u najavi te da ovako raspisan tender zaslužuje momentalnu pažnju nadležnog tužilaštva, kako po pitanju ugrožavanja Ustavom zagarantovanih prava građana Crne Gore, tako i zbog dovođenja u zabludu potencijalnih investitora.

Izvor: Dan

Check Also

Deseta prodaja imovine bivše fabrike Radoje Dakić

Stečajni upravnik Mladen Marković oglasio je desetu prodaju imovine bivše fabrike Radoje Dakić. Na prodaji …

One comment

  1. Fenomenalna ideja!Podrska za inicijatore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *