Alibaba je najveće tržište falsifikata na svijetu

Dodajte komentar

Organizacija za borbu protiv falsifikovanja robe suspendovala je iz članstva kompaniju Alibaba, javili su svjetski mediji. Organizacija je navela da je donijela takvu odluku posle dojava „nekih kompanija da je kineski gigant u internet prodaji najveće prodajno mjesto falsifikovane robe na svijetu“.

To međunarodno regulatorno tijelo je saopštilo članicama da je propustilo priliku da informiše upravu o konfliktu interesa u kom se nalazi i predsjednik te organizacije Robert Barkjezi.

Luksuzni svjetski brendovi popud Tifanija i Gučija koji su članovi Grupe ranije su upozoravili da će je napustiti ukoliko i Alibaba postane jedna od članica.

Organizacija inače ima 250 brendova koji su članovi, uključujući Epl, Cisko, Šanel… i ova organizacija im je bila neki vid zajedničke akcije protiv onlajn prodavaca za koje poznati dizajneri tvrde da je utočište lažne robe.

Protiv Alibabe je bila podnijeta i tužba zbog navodne prodaje falsifikovane robe u SAD i na drugim tržištima. Navodi se da kompanija nije uradila ništa da to spriječi, zbog čega je i sama najava da bi Alibaba mogla biti jedna od članica ove ugledne organizacije izazvala bijes.

Ranije je agencija Asošiejted pres prenijela da Barkjezi ima akcije u kompaniji Alibaba, da je blizak sa upravom te kompanije i da je dozvolio članovima porodice da pomažu u radu Koalicije.

Agencija je došla do nekoliko dokaza koji povezuju Barkjeza i Alibabu, između ostalog da posjeduje akcije u kompaniji od 2014. godine, iako je tvrdio da je riječ o malom procentu, kao i da je zaposlio i sina koji je radio prehodno u Eplu.

Agencije, Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *