Ovo je novi žig nacionalnog brenda Crne Gore

Dodajte komentar

Izabrano rješenje znaka nacionalnog brenda Crne Gore je zasnovano na tradicionalnom crnogorskom grbu, rekao je autor izabranog rješenja Vladimir Kovač prilikom prezentacije idejno-grafičkog rješenja vizuelnog identiteta (žiga) nacionalnog brenda Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Kovač je naglasio da je Crna Gora veoma inspirativna u istorijskom, kulturnom, prirodnom i društvenom smislu.

Taj potencijal je sveden u savremeni moderni oblik koji je u skladu sa postojećim državnim simbolima“ naglasio je Kovač, koji je asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Crna Gora je prepoznala neophodnost brendiranja i povećanja njene vidljivosti i prepoznatljivosti, posebno u svijetlu NATO i EU integracija.

Brendiranje države je proces koji traje. Izborom žiga i donošenjem propisa koji prate izbor znaka, kako bi se država na kvalitetan način predstavila u svijetu, počinje postupak brendiranja“ naglasio je Generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jovo Rabrenović. On je dodao da će način upotrebe biti definisan podzakonskim propisima, u smislu da njegova upotreba bude vrlo dostupna, ali uz poštovanje određenih standarda. Cilj je, po riječima Rabrenovića, da oznaka bude na što većem broju proizvoda široke upotrebe, ali i sportskih timova, klubova itd.

Načelnica Direkcije za razvoj nacionalnog brenda Marija Čvorović je podsjetila da je  Ministarstvo ekonomije raspisalo Konkurs za izbor idejno-grafičkog rješenja vizuelnog identiteta (žiga) nacionalnog brenda Crne Gore u decembru prošle godine. Na Konkurs, koji je bio otvoren od 31. decembra 2015. godine do 10. februara 2016. godine, pristigla su 23 elaborata. Radove je razmatrala i ocjenjivala sedmočlana komisija koju je imenovao ministar ekonomije. Rješenje pod šifrom SF92R6 imalo je najveći broj bodova i izabrano je za pobjedničko.

Osnovni razlog za brendiranje države Crne Gore je povećanje nivoa njene vidljivosti, kao i prepoznatljivosti kako u regionalnom tako i u globalnom okruženju. Upravo izbor logotipa predstavlja prvi korak u ovom procesu koji će simbolizirati Crnu Goru kao brend.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *