I Opel varao godinama

Dodajte komentar

Kompanija Opel sve više klizi ka aferi sa manipulisanjem uređajima oko emisije izduvnih gasova. Kako prenosi njemački Špigl, Opel na svom modelu Astra ima softver koji isključuje kontrolu emisije gasova u mnogim situacijama tokom vožnje.

Uređaj je ugrađen u dizel modele kako bi se zaobišli standardi za emisiju izduvnih gasova koji su na snazi u Njemačkoj, prenose tamošnji mediji.

Prema riječima jednog istraživača do koga je došao Špigl, matična kompanija Opela Dženeral motors je napravila tajni kod kojim se kontroliše motor. Kako se navodi, računar je programiran tako da automobil prestaje da očitava količinu dimnih gasova pri spoljnoj temperaturu ispod 17 stepeni ili kada je pod ubrzanjem.

Iz Opela se još nisu oglasili ovom povodom. Detaljan izvještaj očekuje se večeras.

Njemački proizvođači automobila nedavno su objavili da će povući 630.000 automobila sa evropskog tržišta zbog neregularnosti u vezi sa emisijom izduvnih gasova. Među njima pominjao se i “opel”.

Proizvođači su se odlučili na takav potez nakon istrage koja je pokrenuta posle otkrivanja skandala sa vozilima kompanije Folksvagen, u kojima je otkriveno lažiranje nivoa izduvnih gasova.

Istraga je obuhvatala praćenje vrijednosti emisije gasova svih modela automobila na putevima u Njemačkoj posljednjih mjeseci. Kompanijama je rečeno da naprave izmjene na uređajima koji isključuju sistem koji odstranjuje štetne okside nitrita iz izduvnih gasova pod određenim temeraturama.

Sistemi za prečišćavanje gasova se isključuju na niskim temperaturama kako bi zaštitili motor, kao što je i dozvoljeno regulativom EU.

Sada se utvrđuje da li su neki od proizvođača to koristili kako bi prekršili pravila.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *